h

Gemeente nalatig in publicatie over kunstwerken

12 september 2006

Gemeente nalatig in publicatie over kunstwerken

Hoewel de SP groot voorstander is van kunst en cultuur, wil de partij toch opheldering over het kunstproject “Boven Tafel”, waarbij fotoborden van verschillende maten aan diverse gevels in het Franse Gat worden gehangen. Slechte communicatie vanuit de gemeente zorgt ervoor dat bewoners hun bezwaren niet op tijd hebben kunnen indienden. De SP trekt met schriftelijke vragen aan de rem.

Omdat de periode waarin bezwaar kon worden gemaakt reeds gepasseerd is, verklaart de gemeente de bezwaren van bewoners niet-ontvankelijk. De plannen voor het kunstproject zijn echter nooit gepubliceerd geweest; deze nalatigheid stuit de SP tegen de borst. De partij vindt dat de niet-ontvankelijkheid terug moet worden gedraaid, en dat er serieus naar de bezwaren moet worden gekeken. “De bewoners hebben serieuze bezwaren tegen de plaatsing van de kunstwerken. Daar moet goed naar worden geluisterd. Het geeft geen pas om hen nu te straffen omdat de gemeente vergeten is om te communiceren over hun plannen. Het project ‘Boven Tafel’ is te lang ‘Onder Tafel’ gehouden.” Aldus fractievoorzitter Jan Breur.

Omdat er in het Franse Gat de laatste tijd nogal wat onrust is, met name in de vorm van vandalisme, is het heel goed mogelijk dat de kunstwerken de nodige overlast met zich meebrengen. ‘Kwajongens’ zouden het leuk kunnen vinden om voorwerpen, zoals stenen, appels en bierblikjes naar de fotoborden – en dus naar de gevels van woningen – te gooien. Breur: “En het is natuurlijk niet fijn wanneer mensen in die hele letterlijke zin ‘een blik op kunst werpen’. Zeker niet als het om je eigen huis gaat.” De partij vraagt ondermeer of het niet beter is om het ophangen van de borden uit te stellen tot de rust weer is wedergekeerd in de wijk.

U bent hier