h

Eerste vredesdemonstratie Veenendaal: Breur " Af van die VOC-mentaliteit

22 oktober 2006

Eerste vredesdemonstratie Veenendaal: Breur " Af van die VOC-mentaliteit

“We moeten af van die VOC-mentaliteit van machtswellust, hebzucht en uitbuiting.” Met deze woorden hekelde SP-fractievoorzitter Jan Breur de kapitalistische krachten die de verborgen motor achter het gros van de meeste oorlogen op aarde zijn. Hij sprak deze woorden uit op de vredesdemonstratie van 21 oktober, georganiseerd door het platform Veenendalers voor Vrede, welke plaatsvond voor Theater de Lampegiet.

Breur begon zijn toespraak door te benadrukken hoe waardevol een actie als deze zijn. “Deze demonstratie toont de betrokkenheid van Veenendaal bij de rest van de wereld. Een stukje solidariteit naar een ieder die in oorlog leeft en een steun in de rug naar een ieder die de vrede probeert waar te maken.” Daarna gaf hij een krachtige analyse van de werking van de meeste oorlogen.

In zijn betoog haalde hij als voorbeeld de rol van de Verenigde Staten aan in het Midden Oosten. De VS leverden wapens, trainingen en geld aan Iran, Irak, de Taliban en Osama Bin Laden. Een strategische ‘verdeel en heers’-strategie, waarbij geen enkele rekening is gehouden bij de onschuldige slachtoffers die daarbij vielen.

Breur benadrukte echter, dat hij zijn pijlen niet specifiek op Amerika richtte, maar op de gedachte waarmee zij bijgedragen hebben aan talloze oorlogen. “Maar daar staan de Amerikanen niet alleen in, want macht en geld zijn de inzet van het gros van de oorlogen op aarde. Oorlog is big business.”

Hij sloot af met een pleidooi voor een eerlijkere wereld, waarin de leiders hun keuzes met hun geweten maken in plaats van met hun portemonnee. “Vrede is de weg naar een eerlijke wereld, en een eerlijke wereld leidt tot vrede. Laten we weer met z’n allen rekening met elkaar houden. Elkaar helpen, in plaats van bestrijden. Solidair zijn.”

Na de toespraak van Breur werden er ballonnen opgelaten, waaraan de vredeswensen van de aanwezigen waren bevestigd. Ook werd er een mars gehouden door de hoofdstraat. De demonstratie werd afgesloten met een optreden van rapper/dichter MC (em-cie) Opah.

Tekst MC Opah
Toespraak Jan Breur
Foto's demonstratie

U bent hier