h

Burgemeester tekent contract Rouvoet; SP dik tevreden

17 november 2006

Burgemeester tekent contract Rouvoet; SP dik tevreden

Burgemeester Elzenga heeft vandaag een contract getekend met landelijk ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet. Rouvoet bracht in het kader van de verkiezingscampagne een bezoek aan Veenendaal, en vroeg daarbij aandacht voor veiligheid. Hij deed dit om zijn ‘doe normaal’ maatregel aan de man te brengen.

Bij het bezoek van Rouvoet was ook plaatselijk SP-fractievoorzitter Jan Breur aanwezig. Breur is zeer tevreden over het verloop van het bezoek: “Veel politici die ergens op bezoek zijn, komen puur voor de publiciteit. Rouvoet kwam echt iets doen; wat dat betreft had hij ook SP’er kunnen zijn.”

Rouvoet prees het veiligheidsbeleid in Veenendaal, omdat er niet alleen aan de repressieve kant wordt gehandeld, maar ook veel preventie is. Buurtvaders, jongerenwerk, de horeca en de winkeliersverenigingen dragen allemaal hun steentje bij. “Ik hoor veel standpunten van de SP terug in het verhaal van Rouvoet. Hij heeft aandacht voor dezelfde dingen.” Aldus Breur, die zelf nog de nodige kanttekeningen heeft bij het beleid. “Op papier ziet het er inderdaad aardig uit, maar met name jongeren blijven nog teveel links liggen.”

Rouvoet gaf aan een wetsontwerp te hebben waarin jongeren die overlast veroorzaken een contract moeten tekenen. Met het contract dat hij met Elzenga tekende, zorgde hij ervoor dat Elzenga zijn best zou doen om die maatregel in te passen in Veenendaal. Breur: “Ik weet nog niet wat zo’n ‘doe normaal’-contract inhoudt, maar het spreekt me wel aan. Ik zal zeker de vinger bij Elzenga aan de pols houden over zijn afspraak met Rouvoet. Waar we wel voor moeten waken is dat jongeren niet allemaal in een kwaad daglicht worden gesteld.”

Toen een journalist hem vroeg naar zijn coalitievoorkeur, sprak Rouvoet zich uit voor een centrumkabinet waarin, naast de ChristenUnie, in ieder geval ook het CDA plaats zou nemen. Deel uitmaken van de linkse coalitie (PvdA/SP/GroenLinks) zag hij niet zo zitten, in verband met een aantal principiële punten die hij niet uitdrukkelijk noemde. Hij gooide de deur naar links niet definitief dicht, maar voorzag wel dat het erg moeilijk ging worden. Breur is van mening dat hij zich daarop wel eens kan verkijken. “Marijnissen noemt hem niet voor niets als mogelijke coalitiepartner. Ik denk dat de koudwatervrees van Rouvoet vooral is gebaseerd op vooroordelen die ofwel bij hem zelf ofwel zijn achterban bestaan.”

Over het geheel genomen is Breur dik tevreden over het optreden van Rouvoet in Veenendaal. “Het is een sympathieke man, met gevoel voor humor. Hij staat volop in de maatschappij en heeft zich ook nog eens goed verdiept in Veenendaal. Hij wil het zelf niet echt toegeven, maar hij heeft aardig wat raakvlakken met de SP. Wat dat betreft is de ChristenUnie helemaal geen beroerde tweede keus.”

U bent hier