h

Extreem rechts laat Veenendaal niet links liggen

26 januari 2007

Extreem rechts laat Veenendaal niet links liggen

Hoewel harde cijfers ontbreken, zijn er toch op z’n minst aanwijzingen dat extreem rechtse groepen of individuen in Veenendaal actief zijn of er geestverwanten hebben.

Een belangrijke naam in dit verband is Patrick de Bruin, een jongeman die in Veenendaal woont. Volgens de antifascistische onderzoeksgroep Kafka was hij van 2002 tot 2004 betrokken bij de extreem rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU). In die periode zou hij ook diverse neonazidemonstraties hebben bijgewoond in zowel Nederland als Duitsland. De Bruin is tegenwoordig penningmeester van de Vereniging van Nederlandse Nationalisten (VNN) die op 18 februari vorig jaar een voorlichtingsbijeenkomst hield voor nieuwe leden in een zaaltje in Veenendaal. Gastspreker was de voormalige CP’86-secretaris Tim Mudde. De Bruin wil tegenover deze krant niet reageren.

Bedreiging
Begin 2005 had in Veenendaal een grote vechtpartij plaats tussen Lonsdalers en allochtone jongeren. Vorig jaar plakten onbekenden stickers met racistische leuzen op het straatmeubilair van de Utrechtse gemeente. Voor die actie heeft de politie intussen enkele jongeren opgepakt. In de nacht van 25 op 26 november vorig jaar volgde nog een gewelddadig incident.

Het politiebericht meldt slechts de arrestatie van een 26-jarige man uit het Zeeuwse Terneuzen en een 24-jarige man uit Leusden voor bedreiging en mishandeling van een 18-jarige Veenendaler. De verdachten werden opgepakt na een vechtpartij met een groepje mannen, later die nacht. Uit het politiebericht wordt niet duidelijk dat het ging om bedreiging van een Antilliaanse man en een daaropvolgende vechtpartij met Marokkanen. Dat zegt althans een woordvoerder van onderzoeksgroep Kafka.

De twee mannen die werden opgepakt waren Marcel de P. (26) en Wietse van D. (24). Dat bevestigt een woordvoerster van het openbaar ministerie in Utrecht desgevraagd. De P. verscheen op 27 december vorig jaar voor de rechtbank wegens bedreiging en mishandeling. De rechter vond geen wettig of overtuigend bewijs tegen hem en sprak hem vrij. De woordvoerster zegt dat Van D. nog moet voorkomen. „Hem wordt in ieder geval verbale bedreiging ten laste gelegd. De zaak ligt bij de officier ter beoordeling en de verdachte zit niet vast.”

De P. is volgens onderzoeksgroep Kafka voormalig lid van de Nationale Alliantie. Vorig jaar richtte hij met zijn broer de zogeheten Dietse Kameraden op, een extreem rechtse club die vooral vanuit Zeeland opereert. Eind vorig jaar verzorgden de Dietse Kameraden onder leiding van Marcel de ordedienst bij een demonstratie tegen de bouw van een moskee in Middelburg. Van D. is leider van de jongerenafdeling van de nationalistische politieke partij Nationale Alliantie.

Lonsdalegroepen
Tekenend is dat Alfred Folkeringa, hoofd van de Regionale Inlichtingen Dienst in Utrecht, bijna twee jaar geleden in NRC Handelsblad al zijn zorgen uitte over het toenemende aantal Lonsdalegroepen in de regio. Hij sprak specifiek over de dorpen Harmelen, Linschoten, Montfoort, Houten, Doorn, Langbroek, Cothen, Wijk bij Duurstede, Leusden en Veenendaal. „Wij hebben in Veenendaal gezien hoe groepen Lonsdalers en Marokkanen plotseling tegenover elkaar kwamen te staan, bereid om elkaar met stokken te lijf te gaan.” Zijn woordvoerster laat weten dat hij nog steeds volledig achter zijn uitspraken staat.

Schimmig
De al eerder genoemde Patrick de Bruin blijkt ook op het gemeentehuis geen onbekende. De activiteiten van De Bruin, waaronder een in Veenendaal gehouden vergadering van de Vereniging van Nederlandse Nationalisten (VNN) baren CDA-burgemeester T. Elzenga zorgen. „Op basis van wat ik van de politie te horen krijg, heb ik echter niet het idee dat de extreem rechts in Veenendaal groot en georganiseerd is. Hier en daar zal best een verknipte geest rondlopen.”

Elzenga geeft toe dat hij geen vat heeft op ongeveer zes kopstukken van extreem rechtse groepen. „Het wereldje van extreem rechts speelt zich af in een schimmig gebied waarop niet altijd even eenvoudig de vinger is te leggen. Het enige wat we kunnen doen is te proberen om als gemeente, politie en jongerenwerkers met probleemjongeren in gesprek te blijven, ook met ultrarechtse jongeren.”

Weet u van een incident van eind november vorig jaar in Veenendaal waarbij kopstukken van extreem rechtse clubs zijn opgepakt?
„Daar ben ik van op de hoogte. Een van die figuren is ’s nachts in Leusden nog van zijn bed gelicht. De ander kwam uit Zeeland. De mobiliteit van dergelijke individuen is groot. Kennelijk hebben ze in Veenendaal geestverwanten.”

Waarom is dit laatste racistische incident niet naar buiten gebracht?
„Daar ga ik niet over, want het is de politie die de persberichten verstuurt. De politie zal haar eigen redenen hebben waarom dit niet in de openbaarheid is gekomen. Mogelijk om niet onnodig onrust te zaaien.”

Kennelijk hebben extreem rechtse groepen het idee dat er in uw gemeente een voedingsbodem is voor hun ideeën.

„Veenendaal vormt mogelijk een goede voedingsbodem voor hun ideeën. Iedereen weet dat we hier te kampen hebben met overlast door jongeren, onder wie Marokkanen. Dat zou kunnen verklaren waarom De P. en Van D. hier in die nacht in november vorig jaar waren. Ik weiger echter pertinent de reeks racistische incidenten in Veenendaal met elkaar in verband te brengen, omdat ik niet ervaar dat we structureel last hebben van extreem rechtse groepen jongeren.”

Bron : Reformatorisch Dagblad

U bent hier