h

Schriftelijke vragen SP over extreem rechts

30 januari 2007

Schriftelijke vragen SP over extreem rechts

Verzwegen incident baart zorgen

De Veenendaalse gemeenteraadsfractie van de SP heeft het college schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een verzwegen racistisch geweldsdelict dat eind november heeft plaatsgevonden. Het incident is boven water gekomen door een artikel in het Reformatorisch Dagblad.

In de nacht van 25 op 26 november is een 18 jarige Veenendaler bedreigd en mishandeld. Hiervoor zijn Marcel de P, een 26-jarige man uit Terneuzen, en Wietse van D., een 24-jarige man uit Leusden opgepakt. Dat gebeurde later die avond, bij een andere vechtpartij. Pas op 27 januari valt in het Reformatorisch Dagblad te lezen dat de P. en van D. landelijke kopstukken zijn in extreem rechtse kringen, en dat het om een racistisch geweldsdelict ging.

De SP is ontstemd over het feit dat dit incident onder de tafel is gebleven, zeker omdat de partij eerder dit jaar schriftelijke vragen heeft gesteld, samen met de PvdA en de SGP. Dit naar aanleiding van een grote hoeveelheid stickers met een racistische lading, die in het centrum van Veenendaal zijn geplakt. SP-fractievoorzitter Breur: “In de gemeenteraad praten we onder andere over veiligheid, dan hoor je op de hoogte te zijn van dit soort incidenten. Anders kun je immers niet bepalen of er beleid moet worden veranderd.”

In het artikel van het Reformatorisch Dagblad verklaart burgemeester Elzenga niet de indruk te hebben dat extreem rechts zich Veenendaal heeft georganiseerd. De SP deelt deze indruk niet klakkeloos. Breur: “Er gebeurt klaarblijkelijk een boel op extreem rechts gebied in Veenendaal. Dan lijkt het mij onlogisch dat de extreem rechtse clubjes elkaar niet opzoeken. Het afgelopen jaar hebben diverse extreem rechtse groeperingen van zich doen spreken, en blijkbaar reizen ook landelijke kopstukken af om hier geweldsdelicten te plegen. Dan is het toch niet zo gek om te denken dat daar enige vorm van organisatie achter zit?”

U bent hier