h

SP in provincie Utrecht aan de kant gezet

3 april 2007

SP in provincie Utrecht aan de kant gezet

Tot teleurstelling van de SP hebben CDA, PvdA en VVD zich gistermiddag uitgesproken voor voortzetting van de oude coalitie. Nog voordat er van enige onderhandelingen plaats kon zijn werden de winnaars van de verkiezingen, ChristenUnie en SP aan de kant gezet.

De openbare vergadering was bedoeld om duidelijk te krijgen met welke partijen de onderhandelingen verder zouden gaan. Zeven van de tien fracties besloten dat met de zes grootste partijen verder gepraat kon worden. VVD, CDA en PvdA vonden dat echter niet nodig en besloten de huidige coalitie voort te zetten.

Fractievoorzitter Witteman: “Blijkbaar zijn de verkiezingen voor het CDA, de VVD en de PvdA, die 10% van hun stemmen verloren, alleen maar een lastige bijkomstigheid. Ondanks de uitslag van 7 maart en de bereidheid van vele fracties waaronder wij zelf om serieus te gaan onderhandelen, blijven deze drie partijen aan het pluche geplakt. Ik heb er geen goed woord voor over.”

Op vragen van de SP over de reden de partij uit te sluiten van onderhandelingen kwam geen antwoord. Alleen de PvdA stelde dat ze koos voor een “stabiele coalitie." Het CDA en de VVD weigerden een inhoudelijke argumentatie aan te geven waarom de grote winnaar van de verkiezingen, de SP buitengesloten werd.

"De SP is nu in ieder geval de grootste oppositiepartij in de Staten van Utrecht en zal de aankomende 4 jaar steeds weer opnieuw de mensen laten zien dat er andere keuzes mogelijk zijn.” Volgens fractievoorzitter Witteman.

U bent hier