h

Wonen als gokinleg

21 april 2007

Wonen als gokinleg

SP verontrust door actie Veenendaalse Woningstichting

De SP is verre van gelukkig met een actie van de Veenendaalse Woningstichting (VWS). Die heeft een actie waarbij huurders een maand lang gratis kunnen wonen, als zij aangaven wat zij van de vernieuwde VWS-website vinden. Volgens de SP wordt een primaire levensbehoefte zo gereduceerd tot ordinaire gokinleg.

“Als je dit soort acties bekijkt, komt de stank van commercialisering en liberalisering je tegemoet.” Stelt SP-fractievoorzitter Jan Breur. “Corporaties gaan steeds meer investeren in promotieactiviteiten. Dat geld dat ze daar in steken, kan niet meer geïnvesteerd worden in de zaken waar corporaties zich mee bezig zouden MOETEN houden: woonkwaliteit, leefbaarheid en innovatie. En als je dan nog geld overhoudt, gooi dan de huur omlaag voor AL je huurders; in plaats van een maandje gratis wonen voor een handjevol gelukkigen.”

Vorig jaar verlootte Patrimonium al een aantal woningen tijdens het evenement ‘Wonen op z’n Kop’ dat ze samen met de Veense Jongerenraad hadden georganiseerd. Breur: “Daar waren we ook niet gelukkig mee, maar er werd tegelijk aandacht gevraagd voor een politiek probleem. Namelijk, de krapte op de woningmarkt voor jongeren. Maar ondanks die verzachtende omstandigheid is woonruimte niet iets om mee te gokken – dat ondermijnt het toch al zo wankele solidariteitsprincipe”

Breur hoopt hartgrondig dat de huurloterij van VWS de laatste in haar soort is in Veenendaal. “Voor je het weet verwordt het Veenendaalse huurlandschap tot een soort Wilde Westen, waarin de sterkste overleeft en de huurder uiteindelijk de dupe is. Zo’n ontwikkeling moeten we een absoluut halt toeroepen.”

U bent hier