h

MOTIE SP GLANSRIJK ONDERUIT

25 mei 2007

MOTIE SP GLANSRIJK ONDERUIT

Verworpen met stemverhouding 29-3

De motie die de SP afgelopen donderdag indiende om een aantal oude speeltoestellen bij het zwembad te behouden voor de toekomst, kreeg alleen bijval van GroenLinks. De overige partijen zagen niets in het voorstel, maar gaven wel in grote getale aan dat ze de onderliggende boodschap, behoud van cultureel erfgoed, wél begrepen en ondersteunden.

Dat er geen ‘nostalgische speelhoek’ wordt gevormd met de oude speeltoestellen, is voor fractievoorzitter Jan Breur geen echte teleurstelling. “De speeltoestellen bleken niet meer te voldoen aan de huidige eisen. Dan houdt het op. Gelukkig was het mij niet zozeer te doen om die toestellen, maar om het verhaal dat erachter zit. Dat verhaal kan ook op andere manieren worden overgebracht.”

Tijdens de behandeling van de motie werd er veel gelachen. Met name het ‘kuiken’-glijbaantje was een geliefd onderwerp van spot. Tussen de lachsalvo’s door werd er echter wel veel waardering uitgesproken voor het historische besef dat schuilging in de motie, en het feit dat de SP een deel van de Veense zwemtraditie wil behouden voor het nageslacht. “Dit sterkt mij alleen maar om mijn nek uit te blijven steken voor behoud van historie,” aldus Breur, “vroeg of laat wordt er meer gesteund dan alleen de achterliggende gedachte.”

Bij de behandeling gaf Breur een overzicht van de rijke zwemhistorie van Veenendaal. In de toespraak, die op het weblog van de Veenendaalse SP te lezen is, vertelde Breur over allerlei zaken die tussen de jaren ’30 en nu de revue hebben gepasseerd op het gebied van zwemmen in- en om Veenendaal. Door die toespraak oogstte Breur waardering van alle partijen, met uitzondering van het CDA die liet weten dat ze het “veel poespas voor een overjarige badeend” vonden. Breur ligt er niet van wakker: “Het CDA is toch maar een fantasieloze partij.”

Het is nog onduidelijk wat er met de speeltoestellen, waaronder het ‘kuiken’ gaat gebeuren. Hun ‘carrière’ als speeltoestel is wel definitief voorbij. Breur: “Misschien zou het kuiken in het middelpunt van een rotonde kunnen worden gezet. Het is geen halszaak, maar ik blijf het leuk vinden als het kuiken op één of andere manier zou blijven bestaan.”

U bent hier