h

Daling criminaliteit; SP tevreden over aanpak JIVL

18 oktober 2007

Daling criminaliteit; SP tevreden over aanpak JIVL

De criminaliteit in Veenendaal is sinds 2002 met 22% gedaald. Dit blijkt uit de rapportage over het JIVL (Jeugd, Integrale Veiligheid en Leefbaarheid) programma, dat woensdagavond 17 oktober in de commissie Middelen is besproken. De SP is blij met die daling, en noemt het programma succesvol.

Het succes van het JIVL-programma leest de SP ook af aan het aantal meldingen van buurtterreur die aan het begin van het jaar bijna dagelijks bij de partij binnenkwamen, maar de laatste tijd nagenoeg niet meer. SP-woordvoerder Jan Breur: "Dat wil niet zeggen dat alle problemen verdwenen zijn, dus een euforische sfeer is niet gepast. Het wil wel zeggen dat de burger vertrouwen heeft in het beleid, en dat is al heel wat."

Bij de behandeling van het JIVL is ook gesproken over cameratoezicht; het college van Burgemeester en Wethouders kondigt aan met een plan van aanpak te komen. De SP geeft aan dat het erg van de inhoud afhangt of de partij instemt met dit plan. Breur: "Wij zijn niet principieel tegen camera's, maar ze zijn zeker niet zaligmakend. De meerwaarde van camera's zal heel duidelijk moeten worden aangetoond."

Verder is er gesproken over de JOPs (Jongeren Ontmoetings Plaatsen) in Veenendaal. Hierbij gaf VVD-woordvoerdster Inge Walta-Auf'm Keller aan dat zij, enkel vanwege gemaakte afspraken met tegenzin instemt met de realisatie van JOPs. Jan Breur gaf te kennen dat de SP wèl enthousiast over de ontmoetingsplaatsen is.

Breur: "JOPs hebben, zoals we in de Veenendaalse Krant hebben kunnen lezen, een pedagogische meerwaarde. Er is weliswaar rotzooi geweest, maar jongeren krijgen een eigen plek en leren daar verantwoordelijkheid voor te dragen. Verder heeft een JOP ook sociale meerwaarde: de jongeren weten elkaar te vinden en te steunen bij, bijvoorbeeld tragische familieomstandigheden. Tot slot leeft in onze partij de overtuiging dat JOPs een kanaliserende werking hebben, waardoor overlast wordt tegengegaan."

U bent hier