h

Renswoude: verpletterend nee tegen fusie

2 oktober 2007

Renswoude: verpletterend nee tegen fusie

De bevolking van Renswoude heeft zich met overgrote meerderheid uitgesproken voor zelfstandigheid. Bij het referendum kwam 83,7 procent van de stemgerechtigden opdagen. Maar liefst 98,4 procent opteerde voor zelfstandigheid, boven een fusie met buurgemeenten Woudenberg en Scherpenzeel.

Op grond van de door de gemeenteraad vastgestelde referendumverordening is een raadplegend referendum geldig als meer dan dertig procent van de kiesgerechtigden een geldige stem heeft uitgebracht. Over de geldigheid van het referendum in Renswoude valt dan ook niet te twisten.

De opkomst van 83,7 procent was ruim tien procent hoger dan in Renswoude gebruikelijk is bij gemeenteraadsverkiezingen. Voor een lokaal referendum is deze opkomst ongekend hoog. Het gemeentebestuur is er van overtuigd dat slechts in kleine gemeenten een dergelijke grote betrokkenheid van de inwoners bereikt kan worden. Het ziet hierin tevens een bewijs van het vertrouwen van de inwoners in het bestuur.

De plaatselijke partij Visie hield zelf een verkiezing onder kinderen tussen 12 en 18 jaar. Van hen was honderd procent voor zelfstandigheid.

Naar aanleiding van de uitslag van het referendum zal de gemeenteraad op 6 november 2007 een besluit nemen over de bestuurlijke toekomst van Renswoude.

Bron: Website Veenendaalse Krant, 27 september 2007

U bent hier