h

Geslaagd Novemberdebat

21 november 2007

Geslaagd Novemberdebat

SP tevreden over uitkomsten; leidraad voor toekomst

Het debat dat maandag 19 november in Buurthuis de Til werd georganiseerd door de SP is zeer goed verlopen. Onder leiding van SP-organisatiesecretaris Wilma Vermeer debatteerde een panel van politici en burgers over het thema “Opvoeding en Jongeren”. Fractievoorzitter Jan Breur, die namens de lokale SP in het panel zat, spreekt van een zeer geslaagde avond: “Het was zeer leerzaam; de uitkomsten van het debat zijn wat mij betreft een goede leidraad voor de SP-inzet in de gemeenteraad.”

Naast Breur zat SP-Kamerlid Renske Leijten in het panel. Eerder die dag verscheen zij nog in het RTL-nieuws om te reageren op de alcoholbrief van minister Rouvoet, die zij veel te vrijblijvend vond. Op het Novemberdebat die avond herhaalde zij haar wens om Breezers en vergelijkbare mixdrankjes uit de supermarkten te verbannen en de verkoop te voorbehouden aan slijterijen. “We hebben het hier over sterke drank: rum en wodka. Alleen omdat er een zoetstofje aan is toegevoegd, mag het in de supermarkt verkocht worden. En daar is minder controle op leeftijd dan in de slijterij.”

Het panel werd verder bemenst door Anne-Marie ten Kate van Stichting de Vaart, SGP-raadslid Jan Vermeer en Marieke Cornelissen, een jongere die uit eigen ervaring over de materie kon spreken. Jan Vermeer verbaasde zich positief over de raakvlakken die de socialisten vertoonden met zijn eigen staatkundig gereformeerde mening. Met name over het betrekken van ouders en leerkrachten bij de jongeren. Ten Kate benadrukte dat het van belang was om jongeren voor te lichten over de consequenties van hun gedrag en hen vaardigheden aan te reiken om zich positief te positioneren. Cornelissen gaf aan dat simpelweg ‘hard aanpakken’ weinig zinvol is; communicatie met jongeren is veel belangrijker, en juist daar ontbreekt het vaak aan.

Breur, die zowel bij de organisatie van dit Novemberdebat als bij die in 2004 en 2005 betrokken was, is buitengewoon tevreden over de inhoud van het debat. De opzet van het Novemberdebat is het samenbrengen van de Haagse politiek met de Veenendaalse realiteit en ideeën. Meer nog dan in voorgaande jaren zijn we daarin geslaagd. Die stijgende lijn moeten we vasthouden.”

 

Weblog over Novemberdebat

 

U bent hier