h

STEF BOS: “Tussen cultuur en Calvijn”

28 februari 2008

STEF BOS: “Tussen cultuur en Calvijn”

Theater ‘De Lampegiet’ bestaat 20 jaar en dit wordt gevierd met een serie optredens. Woensdag 27 februari vereerde oud-Veenendaler Stef Bos het jubilerende theater met een concert. Tussen de nummers door deelde hij enkele gedachten met het publiek, waaronder de constatering dat Veenendaal gevangen zit tussen Cultuur en Calvijn.

Bos noemde het een wonder dat ‘De Lampegiet’, dat aanvankelijk geen theater mocht heten, 20 jaar geleden is gerealiseerd. Het uiten van cultuur – de gedachte dat de wereldgeschiedenis bij jezelf begint – is moeilijk te combineren met een calvinistische levenshouding van nederigheid. Bos vindt beide nodig.

Behalve over de plaats van cultuur in de Veenendaalse samenleving, sprak Bos ook over de consumptiemaatschappij. Hij zette zich af tegen de mentaliteit die voorschrijft dat je alsmaar meer moet hebben “tot je kamer zo vol staat dat je met dubbelgevouwen nek tegen het plafond aan wordt gedrukt.” De SP verzette zich bij de afgelopen kadernotabehandeling, die op 9 juli 2007 plaatsvond, ook al tegen de consumptiemaatschappij. Ook Bos’ cultuuranalyse vindt herkenning bij de partij.

U bent hier