h

Dag van Respect; Breur gastdocent voor 'oude klas'

19 november 2008

Dag van Respect; Breur gastdocent voor 'oude klas'

In het kader van de Dag van Respect heeft SP-fractievoorzitter Jan Breur opgetreden als gastdocent in groep 8a op het Baken. Dit is zijn 'oude klas'; toen Breur 16 jaar geleden in Veenendaal kwam wonen, kwam hij als nieuwe leerling in groep 8a van het Baken te zitten.

"Het huidige 8a is erg eensgezind in hun opvattingen," aldus Breur, "ik kan me niet meer herinneren of dat in mijn tijd hetzelfde was."

In de gastles kwam een heel arsenaal aan vormen van respect aan bod. Van respect voor je ouders, tot respect op het sportveld. Omgaan met (politieke) meningsverschillen. Respect voor het milieu. Goede winnaars en Verliezers. Hooliganisme. Respect in alle soorten en maten.

Ook respect voor Moslims kwam even aan bod. Volgens de leerlingen moeten Moslims gewoon hun geloof kunnen beleiden in Nederland, en is het een kwestie van respect om ze die ruimte te geven. Breur is het van harte eens met de leerlingen.

Onlangs was er nog een kleine controverse rond de dag van het respect, omdat er een vergelijking tussen Wilders en Hitler in het lesmateriaal stond. Breur: "De vergelijking tussen een democratisch gekozen volksvertegenwoordiger en een massamoordenaar is volkomen ongepast."

In de gastles van Breur is Wilders niet aan bod gekomen. Breur "Gelukkig hebben we Wilders niet per se nodig als we het over respect hebben." Wat wel aan bod kwam, was het verschil tussen 'niet eens zijn met iemand' en 'iemand belachelijk maken'.

De Dag van Respect is in Veenendaal gehouden op initiatief van CDA-fractievoorzitter Henk Andeweg. Verschillende Veenendaalse 'prominenten' deden hieraan mee in de vorm van een gastles op een basisschool.

Enkele deelnemers aan de Dag van Respect zijn: PvdA-raadslid Henk van den Heuvel, CDA-statenlid Erika Nap, wethouder Jaap Pilon en Gökhan Çoban van het Adviesorgaan Gemeentelijk Diversiteitsbeleid. Ook burgemeester Elzenga trad op als gastdocent.

U bent hier