h

Renswoude kiest 'stedenband' met Veenendaal

4 december 2008

Renswoude kiest 'stedenband' met Veenendaal

Uit het nieuwe referendum onder de bevolking van Renswoude, komt naar voren dat een samenwerking met Veenendaal als zelfstandige gemeente de voorkeur geniet boven een fusie met Woudenberg en Scherpenzeel. Met een opkomst van 65,5% koos 80,7% voor zelfstandigheid met Veenendaal en 19,3% voor opgaan in een gemeente met Woudenberg en Scherpenzeel.

In een eerder referendum toonden de Renswoudenaren zich nagenoeg unaniem tegenstander van de "RSW-variant", zoals de werktitel voor de beoogde nieuwe gemeente van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg luidt. Toen was de keuze 'fusie: ja of nee'. Ditmaal kon men kiezen tussen een fusie of een samenwerking.

Een fusie zou op termijn kunnen leiden tot een tweede fusie, met Leusden. Bij samenwerking met Veenendaal was de zelfstandigheid van Renswoude ook niet tot in lengte van dagen gewaarborgd.

Omdat veel Renswoudenaren bij dit referendum het gevoel hadden te moeten kiezen tussen twee kwaden, past een bescheiden houding van Veenendaal; zo betoogde SP-fractievoorzitter Jan Breur in de Raadscommissie Middelen van 3 december, waar de mogelijke samenwerking en de uitslag van het referendum werden besproken.

Breur gaf aan dat Veenendaal integer moet omgaan met Renswoude, en dat de samenwerking niet moet leiden tot landjepik. Ook moet volgens de SP'er, als dat enigszins mogelijk is, ten allen tijde voorkomen worden dat de samenwerking tussen Veenendaal en Renswoude alsnog leidt tot een fusie.

"Bij een herindeling ontstaat er minstens voor de eerstvolgende vijf jaar – zo niet langer – een bestuurlijke chaos, omdat tegelijkertijd een gemeentelijke organisatie van de grond af moet worden opgebouwd en lopende en nieuwe zaken behandeld dienen te worden," Aldus Breur. "Als er toch een fusie komt, dan niet zonder een volksraadpleging."

Een aantal partijen, waaronder Lokaal Veenendaal, maakte zich zorgen dat de samenwerking met Renswoude gevolgen zou hebben voor de OZB in Veenendaal. Volgens Burgemeester Elzenga zijn die zorgen onterecht, zolang Veenendaal en Renswoude allebei onafhankelijk zijn.

Het is nog niet bekend hoe de hogere besturen; de provincies Utrecht en Gelderland, alsmede de Eerste- en de Tweede Kamer, omgaan met de uitkomsten van dit referendum.

In de wandelgangen van het Veense gemeentehuis werd er met een knipoog gesproken over een 'stedenband' tussen Veenendaal en Renswoude.

U bent hier