h

Reactie Van Maanen ‘onzinnig’

2 maart 2009

Reactie Van Maanen ‘onzinnig’

Met de nodige verbazing heeft de SP kennis genomen van de uitlatingen die Wethouder Van Maanen deed op de websites van de Veenendaalse krant en de Gelderlander (beide op 27 februari) met betrekking tot schriftelijke vragen die de partij eerder heeft gesteld. “Van Maanen noemt onze vragen onzinnig, maar dat geldt des te meer voor zijn reactie,” stelt fractievoorzitter Jan Breur. “Uit alles wat hij zegt blijkt dat hij niet eens weet wát we gevraagd hebben.”

Vooral hetgeen Van Maanen zegt over de vragen met betrekking tot de bioscoop bevreemdt de socialisten. Van Maanen reageert alsof het College wordt aangevallen, terwijl de SP juist uitdrukkelijk heeft aangegeven dat er in de vragen geen spoortje kritiek zit. “En vervolgens houdt hij een hele tirade over het feit dat de exploitatie van een bioscoop niet een taak van de gemeente maar van een ondernemer is. Dat is precies wat wij ook zeggen!” Aldus Breur. “Hij werpt een schijntegenstelling op, op basis waarvan hij ons populistisch noemt. Ik voel niet de behoefte om mezelf te verlagen tot een spelletje ‘wat je zegt ben je zelf’, maar ik wil Van Maanen wel aanraden om drie keer na te denken voor hij dergelijke aantijgingen doet!”

De SP had ook vragen gesteld over een uitspraak van Wethouder Van den Bos; namelijk dat de crisis ongemerkt aan Veenendaal voorbij zou gaan. Van Maanen reageert hierop door de uitspraak ook aan zichzelf en zijn collega Pilon toe te schrijven, en door te stellen dat er destijds nog geen zicht was op het mogelijke verloop van de crisis: ‘er was een kredietcrisis, maar geen economische crisis’, zegt hij.

Ook deze reactie vindt de SP wonderlijk. “Al in een heel vroeg stadium werd voorspeld dat de kredietcrisis over zou slaan naar de reële economie,” zegt Breur. “Daarbij; als het nog onduidelijk is welke gevolgen de crisis heeft, gaat het niet aan om met volle overtuiging te verkondigen dat deze ongemerkt aan Veenendaal voorbij gaat.”

Omdat de partij wil voorkomen dat de politiek zich vooral met zichzelf, in plaats van het belang van Veenendaal, bezighoudt, zal de SP de media-uitingen van Van Maanen niet aanhangig maken in de Gemeenteraad. Wel hopen de socialisten dat de Wethouder in het vervolg verstandig genoeg is om iets in te binden. Breur: “Het siert Van Maanen dat hij recht voor z’n raap voor zijn mening uitkomt; het zou hem nog meer sieren als hij daarbij weet waarover hij praat.”

U bent hier