h

SP-strijdpunt verwezenlijkt met wegvallen leges

9 maart 2009

SP-strijdpunt verwezenlijkt met wegvallen leges

De SP is blij dat er in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geen leges meer worden geheven op buurtbarbecues, collectes en dergelijke. De gemeente maakte deze bepaling via een persbericht in de afgelopen week officieel bekend. De SP pleit er al sinds 2006 voor om deze financiële drempels op te heffen en ziet nu een belangrijk strijdpunt verwezenlijkt worden.

Tot tweemaal toe dienden de socialisten, in 2006 en 2008, een motie in om zaken die de sociale cohesie bevorderen vrij te waren van financiële drempels; de tweede keer deden ze dit samen met Lokaal Veenendaal. De motie liep echter stuk op de andere partijen; de gedachte vonden zij ‘sympathiek’ maar de in manier waarop de motie geformuleerd was zagen ze geen heil. In ruil voor een toezegging van het College van Burgemeester en Wethouders, om er toch werk te maken, liet de SP uiteindelijk de motie niet in stemming brengen.

“Het terugtrekken van een motie brengt altijd het risico met zich mee dat een toezegging ‘blijft liggen’; het is niet voor niets dat we hiermee in 2008 terugkwamen.” Aldus SP-fractievoorzitter Jan Breur. “Maar een stemming verliezen heeft als risico dat een voorstel voor jaren geblokkeerd wordt. Daarom hebben we voor deze manier gekozen en dat werpt nu zijn vruchten af.”

De partij vroeg om het weg laten vallen van de leges, vanwege de individualisering en de verharding in de samenleving. Om sociale cohesie te bevorderen achtten de socialisten het wenselijk om geen financiële drempels, in de vorm van leges, op te werpen voor activiteiten die hieraan juist bijdragen. De motie die hier tot tweemaal toe werd ingediend kreeg de bijnaam ‘stroopwafelmotie’, verwijzend naar stroopwafelacties – één van de zaken waarop de SP geen leges meer wilde. De stroopwafelacties vallen in de APV onder ‘collecteren’. Hoewel er geen leges geheven worden, blijft hiervoor een vergunning noodzakelijk; de gemeente moet wel weten wat er gaande is.

Over erkenning maakt de SP zich geen illusies. Breur: “De politieke realiteit wil dat mijn fractie nu geen schouderklopjes krijgt, maar het College moet bedanken. Dat zullen we zeker doen; uiteindelijk hebben zij het waargemaakt. Daar geven we ze alle waardering voor. Maar hoe dankbaar we het College ook zijn voor deze belangrijke stap, hoeven we geenszins bescheiden te zijn over onze rol in het geheel. Het is immers zwaar de vraag of deze stap zonder de SP ook genomen zou zijn.”

U bent hier