h

Cameratoezicht ingevoerd; als proef, wat de SP betreft

10 juni 2009

Cameratoezicht ingevoerd; als proef, wat de SP betreft

Met uitzondering van GroenLinks is de gemeenteraad ingestemd met de invoer van cameratoezicht in het centrum van Veenendaal. Wat de SP betreft is de invoering een proef. Blijven de resultaten uit, dan moet het cameratoezicht ook weer weg. De eerste evaluatie vindt over twee jaar plaats.

Voor de SP is dit altijd een lastig onderwerp geweest. Enerzijds staat de partij open voor het gebruik van camertoezicht, anderzijds is de partij niet overtuigd van het effect. Resultaten uit andere gemeenten lopen te ver uiteen om hier een pijl op te trekken. Uiteindelijk is de SP onder voorwaarden accoord gegaan.

In de gemeenteraadsvergadering maakte fractievoorzitter - en enig raadslid - Jan Breur bekend dat er drie harde uitspraken van Burgemeester Elzenga nodig waren voor instemming van zijn partij.

Breur:
"We zijn bereid om cameratoezicht een kans te geven, onder de voorwaarde dat wij van het College een aantal keiharde, onomwonden toezeggingen krijgen.
1. Gedurende de 5 jaar dat het contract loopt, kan de raad ten allen tijde besluiten de ‘geldkraan’ dicht te draaien; bijvoorbeeld bij de evaluatie over 2 jaar.
2. Toepassing van het cameratoezicht in het centrum moeten we beschouwen als experiment. Toepassing buiten het centrum zal niet geschieden voor de evaluatie en zonder akkoord van de raad evenmin.
3. Er wordt op geen enkele wijze een hypotheek gelegd op verlenging van het contract na de vijf jaar, zonder dat de raad zich hierover heeft uitgesproken. Dus niet: contract stilzwijgend verlengen tenzij de raad aan de bel trekt. Nee, het College komt pro-actief naar de raad om toestemming te vragen."

Elzenga deed tweeëneenhalf van de drie benodigde uitspraken: hij kon niet garanderen dat camaratoezicht buiten het centrum niet zou worden toegepast voordat de evaluatie plaats had gevonden. Echter, het akkoord van de raad zou wel worden gevraagd. Hierop vroeg Breur een schorsing aan om even telefonisch te klankborden met afdelingsvoorzitter Jaap Pottjewijd. Een kort overleg deed Breur besluiten om akkoord te gaan.

Voordat er gegevens bekend zijn over effectiviteit van cameratoezicht in Veenendaal, zal de SP niet instemmen met toepassing van dit middel buiten het centrum.

U bent hier