h

Geen vloekverbod, geen aparte regels over zedelijkheid

13 juni 2009

Geen vloekverbod, geen aparte regels over zedelijkheid

Een poging van de SGP om via de Algemene Plaatselijke Verordening het vloekverbod in ere ter herstellen, en om een extra regel over zedelijkheid toe te voegen, vond geen meerderheid in de gemeenteraad. De voorstellen vonden alleen steun bij de ChristenUnie.

SP-fractievoorzitter Jan Breur gaf aan, dat hij het SGP-voorstel over het oneerbiedig gebruiken van "de naam des heren" graag las alsof het om alle Godsnamen - dus ook de niet-westerse Godsnamen ging, waarbij 'Allah' een voor de hand liggend voorbeeld is. Voor de SP zijn alle religies gelijkwaardig aan elkaar.

Ook deelde Breur het morele appèl dat van het voorstel uitging: "We beseffen dat godsdienst heel diep kan gaan bij de gevoelens van mensen. Daar moet je zorgvuldig en respectvol mee omgaan, en dus op je woordgebruik letten."

Ondanks de brede uitleg die Breur gaf aan het voorstel, en het morele appèl dat hij deelde, steunde hij het SGP-voorstel niet: "Het gaat hier om een kwestie van fatsoen, dat moet je niet in de APV willen vastleggen."

U bent hier