h

Op pad met de jongerenwerker

1 juni 2009

Op pad met de jongerenwerker

SP-fractievoorzitter Jan Breur is op dinsdagavond 26 mei op pad geweest met jongerenwerker Fred Verhoef. Hij bezocht met hem een aantal 'hanggroepen', een omwonende en de inloop op Buurthuis de Seinpost. Ondertussen werden ook diverse problematieken besproken.

Verhoef bezoekt regelmatig zoveel mogelijk groepen jongeren. Dat is niet altijd even makkelijk: bij slecht weer zijn ze vaak niet buiten te vinden. Ook kun je maar op één plek tegelijk zijn, waardoor je een groep jongeren misloopt als je eerst een andere bezoekt.

De inloop biedt een uitkomst. Zowel voor Verhoef, die de jongeren beter te bereiken, als voor de jongeren zelf. Hier kunnen ze elkaar immers ongestoord ontmoeten; ping-pongen of een kaartje leggen zonder dat iemand daar last van heeft.

Een inloop is er echter niet alleen maar voor plezier. Jongerenwerkers kunnen hier wat voor de jongeren betekenen. Verhoef bood een luisterend oor aan een jongen die met de politie in aanraking was geweest. Een andere jongen hielp hij op weg naar een opleiding.

Het Petenbos is echter een verhaal apart. Die wijk heeft geen buurthuis, en dus geen inloop. Jongeren aldaar wijken dan al gauw uit naar andere wijken. Ze snakken echter naar een buurthuis en/of sportplek in hun eigen buurt.

Verhoef heeft nog een probleem: de inloop moet bemensd worden. Wat hij en z'n collega's doen is al meer dan van ze verwacht mag worden en is een 'extraatje' bovenop de taakomschrijving. Meer menskracht is een absolute must.

Breur ziet een schone - maar lastige - taak voor de SP weggegelegd. Er moet flink in het jongerenwerk geïnvesteerd worden. In deze tijd van financieel-economische tegenslag gaat dat niet makkelijk worden. Maar wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

U bent hier