h

SPring in het Park

1 juni 2009

SPring in het Park

Het jaarlijkse festival 'Spring in het Park', in het Veenendaalse Stadspark, vond op 23 mei voor de derde maal plaats. Dit jaar gaven ook politieke partijen acte de présence - waaronder de SP. De socialisten deelden onder andere folders uit voor de komende verkiezingen voor het Europese Parlement: Nederland wil minder Brussel.

Afdelingsvoorzitter Jaap Pottjewijd: "Dit jaar kun je 'Brussel' een andere koers geven: rechtsom met de PVV of linksom met ons. Of je gaat houdt willekeurig elke andere partij dezelfde koers aan, maar wat ons betreft is het afgelopen met de federalistische, neoliberale koers die ons van boven wordt opgelegd. Samenwerking is een goede zaak, maar op onderwerping zitten we niet te wachten."

De SP ziet de Europese Verkiezingen als een nieuw referendum: wederom een kans om je uit te spreken over de Brusselse bemoeizucht. Nadat het Nederlandse volk de Europese Grondwet afkeurde, kreeg het niet de kans om zich uit te spreken over het nieuwe Europese verdrag - wat er als twee druppels water op lijkt. Dat werd zonder pardon doorgevoerd door de regering en een meerderheid in de Tweede Kamer - waaronder de PvdA die een nieuw referendum beloofd had.

Politiek speelde echter maar een bijrol op het festival. Het draaide natuurlijk om de cultuur. Op verschillende podia waren de meest uiteenlopende optredens te bewonderen. Ook waren er volop hapjes en drankjes uit verschillende landen te verkrijgen; aangeboden door de diverse internationale verenigingen. Ook waren er parachutisten en heteluchtballonnen.

De geplande openlucht-filmvoorstelling van 'Antonia', 's avonds, is vanwege de regen afgelast.

Voor de Lion's Club, die het festival organiseert, is het wel moeilijk om aan subsidie te komen. De organisatoren kregen van de gemeente te horen dat het subsidiepotje voor evenementen leeg was. Hierdoor komt het voortbestaan van het festival in het geding: als de gemeente geen bijdrage levert, blijven de sponsoren ook achter...

SP-fractievoorzitter Jan Breur: "Het is een kwalijke zaak als 'Spring in het Park' zou stoppen. Het is een belangrijk evenement waarbij mensen uit allerlei afkomsten elkaar ongedwongen ontmoeten. Ik wil hier zeker over doorspreken in de commissie Welzijn. In het evenementenbudget moet gewoon ruimte worden gehouden voor 'Spring in het Park'. Daarbij mag er ook wel een bijdrage komen uit het promotiebudget; dit festival is immers ontzettend goede promotie voor Veenendaal!"

U bent hier