h

'Holle Kamp' schoolvoorbeeld van wat gewone mensen kunnen bereiken...

31 augustus 2009

'Holle Kamp' schoolvoorbeeld van wat gewone mensen kunnen bereiken...

Bewonersvereniging 'Holle Kamp' bestaat 5 jaar. Afgelopen zaterdag vierden zij het jubileum met een spelletjesmiddag en de opening van gedenkpark 'de oude begraafplaats'. Fractievoorzitter Jan Breur vierde (mede namens de SP) de dag met ze mee.

'Holle Kamp' houdt zich zowel met de fysieke als met de sociale infrastuctuur bezig. Dat wil zeggen dat zij zich ervoor inzetten dat de omgeving er goed uitziet en dat de buurtbewoners met elkaar in contact kunnen komen (door middel van activiteiten).
Het is een schoolvoorbeeld van wat gewone mensen kunnen bereiken. Simpelweg door de schouders eronder te zetten.

Ook Wethouder Sanders, die de opening van het gedenkpark verrichtte, was deze instelling niet ontgaan en prees de bewonersvereniging hier dan ook voor.

De kinderen van de Johannes Calvijnschool (door Holle Kamp-voorzitter Bea Brouwer benoemd als Goede Buur), verzorgden het muzikale gedeelte van de opening - op bijna professioneel niveau. Ook een aantal nabijgelegen kerken droegen hun steentje bij, door aan het begin van de openingsceremonie de klokken te luiden.

Journalist en Veens Historicus Aart Aalbers gaf een rondleiding door het gedenkpark. Hij wist te vertellen waar de jarenlange verwaarlozing van de oude begraafplaats toe had geleid: de vernietiging van veel grafstenen, de willekeurige plaatsing van andere stenen, en het uitgroeien van de beukenhaag tot vreemde bomenrij.

In één verhaal over de oude begraafplaats weerklonk de echo van het verzet tegen het kapitalisme, en de kracht van de gewone mens die ook tekenend is voor de Holle Kamp. Het verhaal van de zogeheten 'onwilligen'...
Rond de sluiting van de begraafplaats wou de Veense Scheepjeswol er een deel van opkopen voor uitbreiding van de fabriek. Het toenmalige college van Burgemeester en Wethouders had hier wel oren naar, en het zou bijna zijn doorgegaan als er drie mensen niet -letterlijk- hadden dwarsgelegen.
Zij wilden, tot ergernis van het College en VSW, hun familiegraven niet opgeven. Deze bleven dus staan, waardoor de rest van de grond onbruikbaar werd voor de Veense Scheepjeswolfabriek. Zo bleef de begaafplaats bewaard voor kapitalistische ontheiliging.

In de middag waren er spelletjes voor de kinderen, waaronder een puzzeltocht - waarbij een fiets te winnen was.

De SP feliciteert bewonersvereniging nogmaals met haar 5-jarige jubileum en wenst haar een voorspoedige en een actieve toekomst toe!

U bent hier