h

Breur naar Brussel

3 oktober 2009

Breur naar Brussel

Er wordt hevig gespeculeerd over het vroegtijdige vertrek van Jan Peter Balkenende naar Brussel. Jan Breur was hem echter voor. Hij ging mee op een excursie van de Veenendaalse gemeenteraad.

De gemeenteraad ondernam deze excursie om te leren over de Europese politiek, en de relatie tussen 'Europa' en Food Valley in het bijzonder. Een strak georganiseerde, leerzame excursie over de wereld van grandeur, boboïsme, bureaucratie en lobbywerk.

In het Huis van de Nederlandse Provincies werd de gemeenteraad ontvangen door Bas van den Barg. Hij is EU-vertegenwoordiger van de Provincie Utrecht. Hij legde uit wat de het Huis van de Nederlandse Provincies doet, wat het Europees regionaal beleid nu en in de toekomst is, en over de relatie tussen overheid en kennisclusters.

De Europese subsidies voor Food Valley gaan voornamelijk naar de Univesiteit Wageningen. Het 'voordeel' voor Veenendaal zit hem vooral in dat de mensen die op het 'kenniscluster Food Valley' afkomen ergens moeten wonen, zodat 'Veenendaal weer kan bouwen'. Kortom, Food Valley vergroot - met Europese steun - de toch al te grote druk op de Veenendaalse woningmarkt.

Na het bezoek aan het Huis der Nederlandse Provincies ging de gemeenteraad naar het Europese Parlement. Een groot verdwaalcentrum, waar 'het' allemaal gebeurd.

In Europa is veel bureaucratie. Het organiseren van zo'n groot politiek bedrijf vergt het nodige. Toch blijkt Europese regelgeving niet altijd het grote probleem te zijn waar we in Nederland tegenaan lopen. De Nederlandse regering heeft er een handje van om Europese regels te 'goldplaten', oftewel: te mangelen tot het een welhaast onuitvoerbaar gedrocht wordt.

Het bezoek aan het Parlement werd afgesloten met een kleine lunch, waarbij Europarlementariers Van de Camp en Wortmann (CDA), Belder (SGP) en Berman (PvdA) aanschoven, en uitgebreid vertelden over hun werkzaamheden en ideeën.

Tot slot werd er nog een bezoek gebracht aan het Brusselse stadhuis, alwaar de Veense delegatie werd ontvangen door Schepen (wethouder) Ahmed elKtibi - de broer van PvdA-raadslid Abdennour elKtibi. Schepen elKtibi is belast met Openbare Werken, Participatie en Gelijke Kansen en gaf een inkijkje in het reilen en zeilen in zijn stad, zijn werkzaamheden en de vraagstukken die in Brussel spelen.

Op de terugweg naar Veenendaal werd nog gestopt voor een snelle avondmaaltijd.

Breur: "Dit was een zeer goed georganiseerde, nuttige reis. Het werd mij duidelijk hoezeer de Food Valley-agenda en de 'Lissabon'-strategie verschilt van mijn politieke agenda, hoever de lobby-armen rijken en hoe hard we er tegenaan moeten."

U bent hier