h

Google schendt privacy...

5 oktober 2009

Google schendt privacy...

Het zal je maar gebeuren dat je in je tuin zit, en plotseling worden er allerlei foto's gemaakt. Het overkwam een inwoonster van Veenendaal, die bij navraag leerde dat de fotograaf in dienst was van Google.

Ze nam contact op met de SP-fractie, die op haar beurt weer navraag deed op het gemeentehuis. Of Google toestemming had van de gemeente om zomaar de tuinen van Veenendalers te fotograferen.

De gemeente blijkt geen zeggenschap te hebben over de handel en wandel van Google, ook niet binnen de gemeentegrenzen, ook niet om de privacy van haar inwoners te waarborgen.

Google heeft een eigen privacybeleid. Dit beleid is echter gericht op de privacy van de gebruikers van Google - niet op de privacy van mensen wiens tuin in opdracht van Google wordt gefotografeerd.

De Veenendaalse SP concludeert hieruit dat het privacybeleid van Google tekort schiet. Ook vindt de Veenendaalse SP dat mensen het recht hebben op een tuin die niet wordt gefotografeerd door wildvreemden, in dienst van wie dan ook.

Wanneer je privégebied, zoals een tuin, dan toch zonder toestemming wordt gefotografeerd, is dat een schending van de privacy.

Tekortschietend privacybeleid van wereldwijd opererende bedrijven is wellicht een te groot probleem om lokaal op te pakken. De Veenendaalse SP wil desalniettemin aandacht hiervoor en zoekt een manier om dit - eventueel (inter)nationaal - aan te kaarten.

Fractievoorzitter Jan Breur: "Je tuintje is primair je eigen zaak. Niet die van Google. Dan lijkt het me heel simpel: geen toestemming, geen foto!"

U bent hier