h

Bruïneplein evenaart Hoofdstraat: weer 250 handtekeningen

18 november 2009

Bruïneplein evenaart Hoofdstraat: weer 250 handtekeningen

Het Veense ‘tomatenleger’ van de SP was van plan om van vrijdag de dertiende een geluksdag te maken. En dat is ze gelukt. Ze haalden maar liefst 250 handtekeningen op voor de actie ’65 blijft 65’; evenveel als dat ze op 24 oktober in de Hoofdstraat deden.

Toegegeven, op 24 oktober hadden de socialisten (en de rest van Veenendaal) te kampen met harde regenval terwijl het 13 november lekker weer was. Anderzijds hebben de Hoofdstraat en de Corridor (waar ook even actie is gevoerd toen de regen té erg werd om buiten te blijven) op zaterdag meer publiek dan het Bruïneplein op vrijdag. Kortom, het is moeilijk om een helemaal eerlijke vergelijking te maken. Toch is de SP meer dan tevreden met het resultaat.

Eén echtpaar op het Bruïneplein was volledig overtuigd van het belang van de kabinetsplannen en reageerde dan ook bijzonder heftig op fractievoorzitter Jan Breur, toen hij hen om een handtekening vroeg. Breur: “Zij geloofden echt dat de AOW niet te betalen zou zijn, als de leeftijd niet werd opgetrokken naar 67. Dat is echter een misvatting. Door de belasting die op pensioenen wordt geheven blijft de AOW de komende jaren gewoon betaalbaar, ook als de AOW-leeftijd 65 blijft. Dat is zelfs doorberekend door het CPB. Maar als je vastbesloten bent om zelfs dát niet te geloven, dan kan ik er ook niets meer aan doen…”

Gelukkig voor de socialisten was dit echtpaar een uitzondering. Slechts een enkeling tekende niet, maar de meeste marktbezoekers hoefden zich geen twee keer te bedenken om een krabbel te plaatsen. Datzelfde geldt voor een aantal van de kooplui.

Sommige mensen, die aanvankelijk niet tekenden, bedachten zich later. Breur: “Als je mensen uitlegt dat het gaat om mógen stoppen met werken, en niet om móeten stoppen, blijken ze het vaak toch met je eens te zijn. Dat merkten we kort geleden in de Hoofdstraat, en nu ook weer op het Bruïneplein.”

De SP zal maandag 23 november, tijdens haar jaarlijkse Novemberdebat, wederom handtekeningen inzamelen. Het debat zal plaatsvinden in het gebouw van IW4, Transformatorstraat 1. Het debat begint om 20:00u, zaal open vanaf 19:45u. Het thema van dit jaar is ‘de Sociale Werkplaats’.

U bent hier