h

'Handhaven in belang van jongeren'

13 november 2009

'Handhaven in belang van jongeren'

"Het is ook in het belang van de jongeren dat er goed gehandhaafd wordt." Dit zei SP-fractievoorzitter Jan Breur in een uitzending van actualiteitenprogramma 'Accent' op Stilok-radio, maandag 9 november. "Jongeren moeten de kans krijgen om te leren van hun fouten."

Breur was te gast bij 'Accent' om te spreken over jongeren(overlast)problematiek, terugblikkend op het Politieke Café van 28 oktober in Het Dak van de Markt. Naast Breur waren ook SGP-fractievoorzitter Marco Verloop, journalist Aart Aalbers en centrumbewoner Herman Taks aanwezig.

Volgens Breur is het volstrekt normaal dat jongeren experimenteren met gedrag. Breur: "Maar wat is een experiment? Je probeert iets uit, je krijgt een uitkomst en daar trek je lering uit. Maar als er geen uitkomst is, valt er ook niets te leren."

Juist vanwege die uitkomst is handhaving belangrijk. Breur: "Laat de jongeren maar ervaren dat er een boete staat op openbare dronkenschap, of dat diefstal of brandstichting strafbaar is."

Niet alleen stond Breur stil bij de overlast-excessen die in Veenendaal (met name in politiek en media) veel onderwerp van gesprek zijn. Volgens Breur was het niet alleen 'kommer en kwel' wat de jeugd voortbrengt, maar zijn er ook veel positieve zaken te melden.

"Onlangs sprak ik een ondernemer in de Ellekoot, die heeft helemaal geen last van jongeren," aldus Breur, "sterker nog: als hij 's avonds zijn zaak afsluit en zijn vrouw loopt met zware vuilniszakken, dan komen die zogenaamde 'probleemjongeren' die zakken overnemen."

Een week eerder deed de SP buurtonderzoek in de gebieden rondom de Ellekoot. Hieruit bleek dat veel omwonenden weinig tot soms helemaal geen last ervaren van de jongeren.

U bent hier