h

'Leve het Binnenveld, maar stop de Veense bouwdrift!'

13 november 2009

'Leve het Binnenveld, maar stop de Veense bouwdrift!'

Tijdens de raadsvergadering van 5 november j.l. is de structuurvisie vastgesteld. Hierin staan de plannen voor Veenendaal richting 2025 vastgelegd. De SP stemde tegen deze structuurvisie, omdat deze volledig was gericht op groei en uitbreiding van Veenendaal.

Fractievoorzitter Jan Breur sprak wel lovende woorden voor het behoud van het Binnenveld. De actie 'Hier Niet Bouwen' heeft hier in 2008 voor gestreden, en de SP-afdeling Veenendaal droeg daarin haar steentje bij.

Breur gaf echter wel aan, dat de structuurvisie om meer ging dan alleen het Binnenveld: "Wat feitelijk de vraag is die voorligt is: willen we een regionale opvangtaak, en verder groeien en bouwen; of willen we die taak niet en doen we het verder rustig aan met de groei. "

Omdat de structuurvisie in essentie draaide om groei en uitbreiding, stemde de SP tegen.

"Een regionale opvangtaak vereist dat er gebouwd zal blijven worden. De druk op verkeer, milieu en de woningmarkt zal blijven toenemen. Er zal constant gekeken moeten blijven worden naar uitbreidingsmogelijkheden voor de gemeente," aldus de socialistische fractievoorzitter.

Vanwege het groeikarakter dat in de structuurvisie zit verankert, vertrouwt de SP er ook niet op dat de natuurgebieden definitief zijn veiliggesteld: "De toenemende druk op de woningmarkt en de noodzaak tot bouwen kunnen maken dat er op een gegeven moment toch weer ‘gekeken’ gaat worden naar deze gebieden. En voor je het weet moet ik wéér actievoeren."

GroenLinks, net als de SP groot tegenstander van verdere groei, stemde wel in met de structuurvisie - weliswaar met een voorbehoud op één paragraaf.

U bent hier