h

Zorgen over bejegening door toezichthouders

27 november 2009

Zorgen over bejegening door toezichthouders

In de commissie Middelen van 25 november j.l. is de halfjaarlijkse rapportage van het programma Jeugd, Integrale Veiligheid en Leefbaarheid (JIVL) behandeld. De SP vroeg hierbij aandacht voor de bejegening van jongeren door agenten en toezichthouders. Bij de partij waren geluiden binnengekomen dat deze zich niet altijd correct gedragen.

Bikers die hard komen aanrijden en plotseling met piepende banden voor een nietsvermoedende groep jongeren stoppen. Agenten die een fles drank aantreffen in de buurt van een groep jongeren, en willekeurig een veertienjarig meisje aanwijzen als de bezitter van de fles. Dit soort unfair wild-west-gedrag is niet alleen een onheuse bejegening tegenover jongeren, het brengt ook het respect voor degenen die verantwoordelijk zijn voor handhaving en toezicht in het gedrang.

Het meest schrijnende voorbeeld is dat van een agent, die tegen een jongen zei: "dimmen, of ik neem je mee naar het bureau." Toen de jongen wilde weten op grond waarvan, luidde het antwoord: "ik verzin wel wat."

Toen SP-fractievoorzitter Jan Breur deze voorbeelden voorlegde aan de commissie, kreeg hij het aan de stok met SGP'er Marco Verloop. Deze dacht dat Breur de politie en de BOA's in discrediet wilde brengen, maar niets is minder waar.

Breur: "Veruit de meeste agenten en BOA's doen hun uiterste best en handelen correct. Maar een aantal maakt zulke bejegeningsfouten, en dat straalt wel af op de politie als geheel. Dąt brengt het toezicht in discrediet, en juist daarom is het belangrijk dat daar aandacht voor wordt gevraagd!"

Behalve voor de bejegening door toezichthouders en agenten, vroeg Breur ook aandacht voor de 'Ellekootproblematiek':
"In de valken- en zwaluwenbuurt, direct rondom de Ellekoot, hebben mensen door de bank genomen niet zo gek veel last van de jongeren. Bij bewoners en ondernemers in de Ellekoot zelf verschilt het nogal; sommigen voelen zich serieus bedreigd, anderen kunnen goed met de jongeren opschieten. Kortom; als we in algemene termen over de Ellekoot spreken, doen we geen recht aan de situatie."

Ook stipte Breur alcoholproblematiek onder jongeren aan. In opdracht van de SP wordt daar nu onderzoek naar gedaan.

U bent hier