h

Gemeentelijk plakken een flop

7 februari 2010

Gemeentelijk plakken een flop

Deze gemeenteraadsverkiezingen is het voor het eerst dat politieke partijen in Veenendaal niet zelf verkiezingsborden hebben geplakt. De gemeente deed dit voor hen. Een gefaald experiment.

Het was GroenLinks-fractievoorzitter Jurgen Hillaert die erop aandrong dat de gemeente zorg zou dragen voor het beplakken van de borden. De andere partijen steunden hem, zij het met kanttekeningen.

Die kanttekeningen blijken nu werkelijkheid - en worden zelfs overtroffen. De verkiezingsborden zijn een grote, onoverzichtelijke puinhoop geworden.

De gemeente kent sinds jaar en dag voorschriften over het formaat van de posters (maximaal 60 bij 70 cm), en er was afgesproken dat de posters op lijstvolgorde op de borden zouden worden geplakt.

Noch van de voorschriften, noch van de afspraak is iets terechtgekomen. De gemeente nam gewoon posters aan die groter waren dan voorgeschreven (A1 en A0) en plakte die kritiekloos op.

Ook van plakken in lijstvolgorde is niets terechtgekomen. Een ambtenaar vond het °leuker° om ze door elkaar heen te hangen, met onoverzichtelijke verkiezingsborden als resultaat.

Een kolossale A0-poster van de PvdA beslaat zo een half bord, terwijl andere partijen nauwelijks uit de verf komen.

"Ik kan hier maar een conclusie uit trekken," geeft SP-afdelingsvoorzitter Marcel van Nieuwamerongen aan: "Het gemeentelijke plakken is een flop."

"Voorheen plakten de partijen zelf. Toen werd er wel eens wat gesjoemeld met grootte, en ging er wel eens wat mis, maar nu de gemeente het doet is het helemaal een zooitje," verzucht de SP°er.

De gemeente is druk zoekende om dit fiasco recht te zetten. Wat de SP betreft, dragen partijen voortaan zelf weer zorg voor het beplakken van de borden.

U bent hier