h

Bich-Bich in 'de Driehoek'

3 maart 2010

Bich-Bich in 'de Driehoek'

Zaterdag 27 februari vond er in buurthuis 'de Driehoek' een politiek debat plaats. Het debat werd georganiseerd door Stichting Annour en trok met name een allochtone doelgroep. In dit debat werd de SP vertegenwoordigd door Fatima Bich-Bich.

In tegenstelling tot debatten die zich baseren op van te voren geformuleerde stellingen, werd dit debat gevoerd op basis van vragen uit het publiek. Zij stelden vragen aan de politici van wie ze graag een antwoord wilden.

Er hing een kritische sfeer. Soms was er zelfs sprake van wantrouwen en/of frustratie, maar over het algemeen hield men het wel beschaafd. De politieke partijen vielen elkaar niet aan.

Een zaak die erg veel naar voren kwam, is dat jongeren van 'allochtone komaf' twee keer zo hard moeten werken om ergens te komen; zowel op school als in hun werk. Hieruit blijkt dat discriminatie en achterstand nog lang geen verleden tijd zijn.
Zeker niet in de beleving van hen die het direct aangaat.

Bich-Bich ging in op verschillende onderwerpen. Op het gebied van veiligheid gaf ze aan dat de SP kiest voor de integrale aanpak: niet alleen meer politie, maar ook investeren in jongerenwerk.

Ook de buurtgerichte aanpak was erg van belang. Hierbij noemde ze ook de methode die in Wijk bij Duurstede gehanteerd werd bij het formuleren van beleid, onder SP-wethouder Jan Burger. Deze methode is onderscheiden met een innovatieprijs.

Bich-Bich gaf eveneens aan voorstander te zijn van 'eigen-kracht-conferenties'. Inwoners van buurten worden hierin op hun eigen kracht aangesproken, waardoor zij meer verantwoordelijkheid voor (bijvoorbeeld) hun buurt kunnen dragen.

Ook onderwijs kwam aan bod. Bich-Bich gaf aan dat de SP van oudsher voorstander is van algemeen Openbaar Onderwijs. Zolang er echter Bijzonder Onderwijs bestaat, is er gewoon ruimte voor Islamitische scholen - er zijn immers ook Christelijke scholen.
Ze gaf ook aan dat de SP voorstander was van een HBO in Veenendaal. Een standpunt dat gedeeld werd door de VVD. Dit is opvallend, omdat de SP de enige partij in de gemeenteraad was die voor verder onderzoek naar de mogelijkheden stemde.

U bent hier