h

SP-College laat op zich wachten

18 maart 2010

SP-College laat op zich wachten

"Een College met de SP erin laat nog een paar jaar op zich wachten. De kiezer heeft ons aan het werk gezet, niet op het pluche." Deze woorden sprak SP-fractievoorzitter Jan Breur woensdagavond op de openbare bijeenkomst van de politieke partijen en de informateur.

Informateur Arie de Graaf had op basis van gesprekken met alle politieke partijen een advies opgesteld, dat woensdagavond werd besproken. Volgens De Graaf is een College van ChristenUnie, VVD, SGP en Lokaal Veenendaal het meest voor de hand liggend.

Gezien de politieke verhoudingen sluit de SP zich aan bij dit advies. "Mochten deze partijen er niet uitkomen, dan kan er alsnog naar andere partijen gekeken worden," aldus Breur. "De SP zal dat niet worden, want een partij met slechts één zetel hoort niet in het College."

Naast de SP ging ook D66 akkoord met het voorstel. De partijen in de voorgestelde coalitie - ChristenUnie, VVD, SGP en Lokaal Veenendaal - waren zeer content met het voorstel en stemden eveneens in.

PvdA, CDA en GroenLinks gaven aan de voorgestelde coalitie niet te zien zitten. Volgens hen doet dit geen recht aan de verkiezingsuitslag.

Het CDA en de PvdA probeerden in de bespreking nog respectievelijk de plaatsen van SGP en Lokaal Veenendaal in te nemen. Zonder resultaat.

Dat de SP instemt met de formatie van dit rechtse College, maakt nog niet dat de partij er warm voor loopt. "Dit is niet mijn droomcollege," gaf Breur aan, "maar mijn droomcollege heeft ook lang niet genoeg zetels in de raad om succesvol geformeerd te kunnen worden."

Volgens de SP heeft het echter geen zin om dit College op voorhand af te wijzen. Breur: "Laat ze maar formeren en met een akkoord komen. Dan kunnen we het over de inhoud hebben."

U bent hier