h

Coalitieakkoord ' groot democratisch manco'

13 april 2010

Coalitieakkoord ' groot democratisch manco'

Donderdag 8 april presenteerde de coalitie van ChristenUnie, VVD, SGP en Lokaal Veenendaal haar bereikte akkoord. In dit akkoord staan de kaders waarbinnen de komende vier jaar beleid zal worden gemaakt.

Hoewel het aan de gemeenteraad is om de kaders te stellen, lag het akkoord enkel ter 'bespreking' voor - en niet ter besluitvorming. Hiermee stond de volksvertegenwoordiging buiten spel.

Dit leverde de coalitie kritiek op van de voltallige oppositie (CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en SP). SP-fractievoorzitter Jan Breur noemde deze zet zelfs een groot democratisch manco.

De SP had graag haar verantwoordelijkheid genomen, en meebeslist over de kaders voor de komende vier jaar. De partij ging daarom serieus en inhoudelijk in op positieve en negatieve kanten van het akkoord.

Op een aantal punten week de SP dusdanig af van de coalitie dat de partij graag amendementen (wijzigingsvoorstellen) had ingediend. Deze, 7 stuks, waren reeds voorbereid.

De amendementen van de SP betroffen economie, cultuur, werk en inkomen (2x), zorg (2x) en het schrappen van gemeentelijke taken - waar de partij tegen is.

Ondanks de felle kritiek die de SP had op het coalitieakkoord, kon de partij ook de nodige pluimen uitdelen. De paragraaf over het wijkgericht werken had, zo meldde Breur, door de SP-fractie kunnen zijn geschreven.

Waar Breur namens de SP een uitgebalanceerd verhaal van stevige kritiek en de nodige complimenten bracht, bleven de overige partijen vooral steken in scheldpartijen. Met name CDA en PvdA haalden hard uit - en moesten daardoor ook de kritiek van VVD-fractievoorzitter Ronald Veen ontgelden.

"Ik kan me best voorstellen dat ze bij CDA en PvdA een beetje zuur zijn," sprak Veen, "dat zou ik waarschijnlijk ook zijn." Hij complimenteerde de SP voor de verantwoordelijke en constructieve insteek.

U bent hier