h

'Er gebeurt niks!'

1 april 2010

'Er gebeurt niks!'

Dinsdagavond 30 maart vond de tweede bewonersavond naar aanleiding van de overvallen twee weken eerder plaats. Ditmaal was het gemeentehuis de locatie; de avond was bestemd voor bewoners van het centrum.

De avond werd geleid door twee presentatrices die in eerste instantie wat vragen aan de massaal toegestroomde centrumbewoners stelde. Daarna richtten ze hun vragen op Burgemeester Elzenga en politiefunctionaris Van der Wulp.

In een strak voorbereid interview mocht Elzenga uitleggen dat hij niet gezegd had dat Veenendaal onveilig is, wat hij dan wel gezegd heeft en dat hij erg boos is op minister Hirsch-Ballin.

Hij rekende zich echter buiten de mondigheid van het publiek, dat geheel niet in dat verhaal geinterresseerd was. Zij wilden weten wat er op veiligheidsgebied zou gebeuren.

"Ik vind het heel erg voor u dat u ruzie met de minister hebt, maar daar komen we niet voor!" Zei een man, luid genoeg om geen microfoon te hoeven gebruiken. Daarna werd het interview met de burgemeester gauw afgekapt om de bewoners hun vragen te laten stellen en hun verhaal te doen.

Zo hebben de bewoners van de Korenbeurs erg veel last van de Donner-kiosk voor de C&A, waar na sluitingstijd nog veel jongeren staan en handelingen verricht worden. Ook wordt er met containers gesmeten.

Bewoners van de Beatrixstraat hebben last van de verkeersbewegingen en het parkeergedrag in hun straat, waarvoor aanwezigheid van de slagerij en de coffeeshop belangrijke oorzaken zijn.

In de Achterkerkstraat constateert men dat de camera's meer problemen dan oplossingen brengen. Criminelen weten zich precies buiten het blikveld van de camera's te bewegen, waardoor de overvallen gewoon door kunnen gaan.

Deze kritiek op de camera's sluit aan bij de bedenkingen die de SP had bij de invoering ervan, en bij de vragen die de partij onlangs stelde.

Veel aanwezigen wilden ook dat de bankjes langs het schelpenpad verwijderd zouden worden. Nagenoeg de enigen die gebruik van die bankjes maken, zijn jongeren met weinig goeds in de zin.

Toezeggingen van de burgemeester voor meer straatcoaches maakten weinig indruk. "Die toezegging deed u een half jaar geleden ook, maar er gebeurt niks!" Kreeg de burgervader terug uit de zaal.

Hiermee is het tijdperk van straatcoaches toezeggen afgesloten, en zal de gemeente ze ook daadwerkelijk moeten gaan inzetten.

Ook is er gevraagd om meer politie; met name om mountainbikers. Toen politieman Van der Wulp gevraagd werd hoe hij tegen zo'n verzoek aankeek, antwoordde hij: "Dat is mij uit het hart gegrepen."

Op 9 juni vinden er Tweede-Kamerverkiezingen plaats. Hierbij kies je ook over de veiligheid van Nederland. De SP wil ondermeer dat er 1500 agenten bijkomen.

U bent hier