h

Zwembadkuiken: Klein Cultureel Erfgoed behouden

23 mei 2010

Zwembadkuiken: Klein Cultureel Erfgoed behouden

Op 8 mei is het buitengebied van het zwembad officieel geopend door wethouder Bouwmeester. Een bijzonder object onthulde hij samen met SP-fractievoorzitter Jan Breur: het oude 'zwembadkuiken'.

In 2007 nam Breur het initiatief om het 'zwembadkuiken' te behouden. Hij diende een motie in, die destijds alleen werd gesteund door GroenLinks. Desondanks werd het kuiken toch opgeknapt en op een sokkel in de speelwijde gezet.

Voor de onthulling hield Breur een speech over de zwemgeschiedenis van Veenendaal, die leidde van de Veenendaalsche Zweminrichting via het Bergbad naar het oude en vernieuwde Valleibad.

Tussen al die nieuwerwetse dingen is een oud object, een monument voor de rijke zwemgeschiedenis van Veenendaal erg waardevol - zo betoogde Breur.

Breur kreeg veel waardering voor het initiatief. Veel mensen hebben warme herinneringen aan het kuiken: ze versleten hun zwembroeken op het glijbaantje en kregen daar hun eerste zoen.

De wijze waarop het Zwembadkuiken tot monument is geworden lijkt exemplarisch voor de SP: in eerste instantie hoon ontvangen om het alsnog voor elkaar te krijgen.
Zo verging het immers ook met de Bioscoop en met de eigen bijdrage in de vervoersvoorziening van de WMO.

Als de huisartsenpost op dezelfde manier wordt gerealiseerd, is de SP bijzonder tevreden!

U bent hier