h

"Adam Smith was een idioot"

1 juli 2010

"Adam Smith was een idioot"

Met een provocerend maar effectief "Smith was een idioot" heeft SP-fractievoorzitter Jan Breur het liberale mensbeeld naar de prullenbak verwezen. Dit deed hij tijdens zijn algemene beschouwingen bij de behandeling van de Kadernota, afgelopen maandag.

In het gedachtegoed van Adam Smith (Engels Econoom, 1723 - 1790, grondlegger van het liberalisme) is de mens een wezen dat enkel zijn economische eigenbelang nastreeft. Volgens Smith ontstaat de ideale samenleving wanneer iedereen enkel zijn eigenbelang nastreeft: egoisme tot nut van het algemeen.

Breur verwierp Smith's stelling met concrete voorbeelden: mensen die mantelzorg of vrijwilligerswerk doen, mensen die kiezen voor hun gezin, het gebruik om beloningen voor vriendendiensten af te slaan.

"Zelfs in advocaten schuilen goede mensen: uit een proef blijkt dat zij voor een goed doel hun diensten liever gratis leveren dan tegen een gereduceerd tarief." Voegde de Socialist er aan toe.

Voor de SP is de mens niet zozeer een berekenend, economisch wezen, maar een sociaal wezen. Breur: "En het is juist die eigenschap die wij moeten koesteren, voeden en inzetten; dan staan we samen sterk"

Na de verwerping van Smith's mensbeeld, brak Breur toch nog een lans voor de liberaal: "Hij had tenminste visie. Iets waar ik het college, deze kadernota lezend, niet op heb kunnen betrappen."

Breur's algemene beschouwingen zijn integraal na te lezen op het weblog.

U bent hier