h

SP: grond te schaars om te verspillen aan villa’s

26 oktober 2010

SP: grond te schaars om te verspillen aan villa’s

In de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling heeft de SP zich uitgesproken tegen de bouw van villawijk ‘De Balkons’ op de laatste uitbreidingslocatie van Veenendaal. Met kavels van 1000m2 en groter komen er wel er weinig woningen op een erg grote oppervlakte.

De partij, die zich al sinds jaar en dag hard maakt voor betaalbare woningen, vind het bouwen van villa’s ongepast. Veel Veenendalers kunnen maar niet aan een woning komen; de wachttijden voor een woning kunnen soms jaren oplopen.

Volgens de SP hoeft het leveren van betaalbare woningen geen exclusieve aangelegenheid voor de sociale sector te zijn. Ook de vrije sector kan een bijdrage leveren. Maar, zo stelt fractievoorzitter Jan Breur; “bij kavels van 1000m2 gaat het niet om goedkope hutjes.”

Reclamefolder
De SP was evenmin gecharmeerd van de vormgeving van het Stedenbouwkundig plan en Beeldkwaliteitplan. Deze zijn doorspekt met dikgedrukte kreten als ‘eenvoud met een twist’ en ‘ommetjes maken’. Hierdoor heeft het plan meer weg van een reclamefolder dan van een serieus beleidsstuk.

“Wat betekent dat, ‘eenvoud met een twist’? Wat is er stedenbouwkundig aan ‘ommetjes maken’?” Vroeg Breur dan ook retorisch aan de wethouder.

Frituren voor de slanke lijn
Toch is de SP niet helemaal negatief over de plannen. De keuze voor natuurlijke materialen spreekt de partij erg aan. Dat geldt des te meer voor de sedumdaken. De partij is groot voorstander van groene daken; waarvan sedumdaken een vorm zijn.

Deze punten zijn echter onvoldoende om de partij over de streep te trekken. Daarvoor is het weinig efficiente grondgebruik van de villa’s de belangrijkste reden. Maar ook het feit dat de wijk een ‘groene grens’ moet markeren vindt de partij vreemd. Dan moet je immers helemaal niet bouwen. Breur: “Bouwen voor groen is zoiets als frituren voor de slanke lijn.”

U bent hier