h

Wat is er nu precies gebeurd in Blaricum?

22 november 2010

Wat is er nu precies gebeurd in Blaricum?

Het geweldsincident bij de wedstrijd tussen Unitas en BVV, eerder deze maand, heeft - tot aan de landelijke pers - veel aandacht gehad. Hierin is het beeld ontstaan dat de Veenendaalse Unitas-spelers de arbiter en verschillende spelers en bestuursleden van BVV te grazen hebben genomen.

De Veenendalers hebben, door hun overwegend 'Noord-Afrikaanse' achtergrond de schijn tegen. Wie de spelers echter kent, vermoedt al gauw dat het geschapen beeld onjuist is - of op zijn minst nuancering verdient.

SP-fractievoorzitter Jan Breur heeft al eerder aangegeven voetbalgeweld af te keuren. "Geweld hoort niet thuis op het sportveld, en dit incident is een smet op het blazoen op onze prachtige Veense sportcultuur."

Ondanks de resolute afkeuring van het incident - die onveranderd blijft - wil de SP vooralsnog niet eenzijdig de schuld in de schoenen van Unitas leggen.

"Het woord 'temperamentvol' is een misplaatst eufemisme om de spelers in deze context te beschrijven," aldus Breur, "maar de spelers die ik ken, zijn in het dagelijks leven de rust zelve en hebben een goede opleiding genoten. Daarbij waren ze in Blaricum in een getalsmatige minderheid, dus het is onlogisch dat zij optraden als aggressor."

Wat de SP betreft is het van belang dat er snel duidelijkheid komt over deze zaak.

Breur: "Als de jongens van Unitas echt zo fout waren, als in de media is gesuggereerd, kunnen we daar maar beter zo snel mogelijk uitsluitsel over hebben. Maar als ze onterecht zwart zijn gemaakt, verdienen ze het om dit rechtgezet te krijgen."

Na het incident is er aangifte gedaan bij de politie. Ook de KNVB onderzoekt de toedracht van het incident. Zolang dit duurt, is Unitas buiten de competitie gezet.

U bent hier