h

MINEUR: "Eerst investeren in fiets en OV, pas dan in auto!"

23 februari 2011

MINEUR: "Eerst investeren in fiets en OV, pas dan in auto!"

Ter bevordering van de mobiliteit in de provincie moet er eerst geinvesteerd worden in fietsroutes en goed openbaar vervoer, en pas in derde instantie in de auto. Dit zei provinciaal SP-lijsttrekster Anne-Marie Mineur op het verkiezingsdebat, georganiseerd door het IVN*.

Op echte lastige knooppunten, zoals bij bruggen, kan er asfalt bijkomen. Maar oneindig wegen verbreden leidt enkel tot oneindig files verbreden. Daar moeten we de natuur niet voor opofferen.

Verder gaf Mineur aan het Binnenveld vooral te zien als een combinatie van agrarisch- en natuurgebied. De boeren kunnen - mits tegen een fatsoenlijke vergoeding en goede afspraken - prima optreden als landschapsbeheerders.

GroenLinks-kandidaat Florian Bekkers was het daar niet mee eens. Hij ziet boeren vooral als verpesters van de biodiversiteit, en stelde dat er in de binnenstad van Amsterdam meer verschillende organismen zijn te vinden dan op het boerenland.

Mineur en Bekkers vonden elkaar - en nog een aantal partijen - toen het ging om de Ecologische Hoofdstructuur. Die moet worden voltooid. PVV en VVD gaven echter aan dit te duur te vinden. De ChristenUnie neemt genoegen met een kleinere Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Zolang de EHS nog niet voltooid is, moeten wilde zwijnen worden weggehouden van de Utrechtse Heuvelrug; stelde Mineur verder. Anders zouden die beesten hier enkel vastlopen - wat niet de bedoeling kan zijn.

Voor de Partij voor de Dieren en GroenLinks is dat echter geen probleem: die verwelkomen de wilde zwijnen met open armen. De rechtse partijen zien ze echter als plaag en willen de dieren het liefst afschieten. De SP wil het laten bij afschrikken met spiegeltjes langs de weg.

Ook het massaal toegestroomde publiek deed de nodige duiten in het zakje. Natuurliefhebbers legden de politici pittige vragen voor, en een jonge dame riep de rechtse partijen op om niet zo zuur te zijn maar eens aan de lange termijn te denken.

Veenendaals SP-penningmeester Nico van Ginkel bracht in dat de privatiseringen en verzelfstandigingen de reden zijn dat het OV niet optimaal verloopt.

VVD-raadslid Timo Kroes spuide zijn idee om biodiversiteit in de provincie te bevorderen: de wilde dieren in Ouwehand's Dierenpark loslaten.

*) IVN = Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie

U bent hier