h

Geen plaats voor twee PvdA’s

28 maart 2011

Geen plaats voor twee PvdA’s

In de gemeenteraad is er geen plaats voor twee PvdA’s. De constructie van de ‘gescheiden fractie’ is niet langer werkbaar en schaadt het belang van Veenendaal. Dat is de mening van de SP: de PvdA kan niet op twee gedachten blijven hinken.

Nadat de PvdA-fractie vorige week scheurde, is er een situatie ontstaan waardoor er twee PvdA’s waren: de PvdA van Adri Janssen en de PvdA van Marjon Oostveen. Een situatie die tijdelijk gedoogd werd door de andere partijen. Wat de SP betreft is de houdbaarheid van deze constructie verstreken.

“Langer doorgaan op deze manier is geen optie,” aldus SP-fractievoorzitter Jan Breur. “Het zou de hele gemeenteraad onderdeel maken van een intern PvdA-confict. We staan erbij voor schut. En het ergste: de gewone Veenendaler snapt er zo geen hout van. Deze poppenkast is niet uit te leggen.”

Aan het raadspresidium, dat over de procedures in de gemeenteraad gaat, is voorgesteld om de constructie van de gescheiden fractie voort te zetten. De SP is het hier niet mee eens: “de tijd is gekomen dat de PvdA een keuze maakt.”

Wat de SP betreft heeft de PvdA twee opties. Of ze maken het goed, en worden weer één (ongescheiden) fractie; of ze gaan uit elkaar – maar dan kunnen ze niet allebei PvdA heten. Als ze er niet uitkomen wie de naam PvdA moet inleveren, leveren ze hem allebei maar in.

“Veenendaal heeft recht op duidelijkheid,” aldus Breur. “En in duidelijkheid is er geen plaats voor twee PvdA’s.”

U bent hier