h

Idee ‘Jongerenhuisvesting in het CSV’ wint de Alyssa Bos prijsvraag

19 april 2011

Idee ‘Jongerenhuisvesting in het CSV’ wint de Alyssa Bos prijsvraag

Architecten Peter van Rooijen en Jan Klok uit Hilversum en Veenendaal hebben maandagavond de hoofdprijs van de prijsvraag jongerenhuisvesting ‘Alyssa Bos’ in de wacht gesleept.
Zij wonnen hiermee een geldprijs van in totaal € 4000,-. Uit 31 inzendingen koos de jury het beste en meest verrassende idee voor betaalbare woningen voor jongeren. De architecten bedachten een plan om de voormalige CSV school op de hoek Ambachtsstraat/Industrielaan
om te bouwen tot een complex met jongerenwoningen en diverse gezamenlijke voorzieningen.

prijsvraag

Eind vorig jaar schreef de gemeente Veenendaal een prijsvraag uit voor jongerenhuisvesting in Veenendaal. Het ging om originele ideeën voor het creëren van woonruimte voor jongeren in de gemeente. Afgelopen maandagavond maakte oud-raadslid Alyssa Bos tijdens de uitreiking de prijswinnaars per categorie en vervolgens de hoofdwinnaar bekend. Dit gebeurde in het bijzijn van alle finalisten, de jury en vele belangstellenden.

Winnaars
De bijeenkomst in de volle raadzaal van het gemeentehuis werd geopend door wethouder Volkshuisvesting Van Soest. Hij benadrukte de “diversiteit en de hoge kwaliteit van de vele ideeën”. Een deskundige jury heeft alle inzendingen vanuit het hele land uitgebreid beoordeeld.
In drie categorieën konden inzendingen binnenkomen; inwoners, professionals en scholen. Uiteindelijk zijn in twee categorieën (inwoners en professionals) drie finalisten overgebleven. In de categorie ‘Professionals’ koos de jury voor het meeste verrassende idee welke ook nog eens aan de criteria van de jury voldoet: het ombouwen van het voormalige CSV gebouw van de architecten Peter van Rooijen en Jan Klok. Zij wonnen daarmee ook de hoofdprijs want “de harten van jury gingen hier het snelst van kloppen”, zoals Alyssa Bos mooi aangaf. Tweede in de categorie ‘Professionals’ werd Ingenious Vastgoed B.V. uit Veenendaal met het nieuwbouwplan ‘Inspiratie voor Jongerenhuisvesting’ langs het spoor tegenover het Rembrandt college. Derde werd Maas Architecten uit Lochem met hun inzending ‘Acupunctuur van de Stad’. Dit betreft onder andere het huisvesten van jongeren in het gebouw van treinstation Veenendaal-centrum.

Het plan van Miranda Oosting en Evert Morren uit Veenendaal om het gebouw Carrefour om te bouwen tot ca. 75 woningen voor jongeren is gekozen tot winnaar van de categorie ‘Inwoners’. Tweede werd Gert van Grootheest met ‘Viridus!=Groen!’. Dit betreft een plan om bedrijfsgebouw “De Vendelhof” om te bouwen tot wooneenheden. Derde werd Esther Heijmann met haar idee ‘Tijdslimiet op huurcontracten’.

De plannen
De gemeente Veenendaal bekijkt de komende periode of alle ingezonden plannen haalbaar zijn om uit te voeren. “Het is ons streven om alle bruikbare plannen voor de zomer op hun haalbaarheid te hebben getoetst, dus niet alleen die van de winnaars van vanavond”, aldus wethouder Hollander. Uiteraard is het uiteindelijke doel om op zo kort mogelijke termijn voldoende extra woningen voor jongeren te realiseren.

U bent hier