h

Liever iets meer belasting dan ontwrichting

29 juni 2011

Liever iets meer belasting dan ontwrichting

Dat de bezuinigingen een ontwrichtende werking op de samenleving kunnen hebben, wordt algemeen erkend en gevreesd. Een alternatief is er niet, wordt beweerd. Echter: belastingen kunnen de pijnlijke klappen voorkomen.

colijnstraat
foto: Nederland in Beeld

PvdA, SP en GroenLinks stelden daarom gezamenlijk voor om de bezuinigingen op jongerenwerk, sportbuurtwerk, buurtnetwerk, opvoedingsondersteuning en integratie van allochtonen en migranten, opbouwerk in de buurten, migrantenorganisaties en buurtbemiddeling te schrappen.

Het niet laten doorgaan van deze bezuiniging (€305.000,-) kan worden betaald met een verhoging van de OZB (Onroerdende Zaak Belasting) van 1,5% in 2014; eventueel 1,75% in 2015. Omgerekend een paar euro voor een gemiddeld huis, tot nog geen twee tientjes voor een kapitale villa aan de Kerkewijk.

Dit voorstel kreeg geen steun van de andere partijen.

Een voorstel van de SP, om als gemeente het kabinet te attenderen op een alternatief voor de bezuinigingen - waar ook Veenendaal onder te lijden zal hebben - kon op nog minder steun rekenen.

Als de rijkste kwart tot de rijkste 8% Nederlanders, 1% tot 3% meer belasting zou gaan betalen, zou dit de 18 mlrd opleveren die het Rijk tekort komt. De SP stelde voor dat de gemeente Rutte hier nog eens op wees, om het verder bezuinigen op de gemeente te voorkomen.

De partij stond hierin helemaal alleen.

U bent hier