h

Veel problemen en veel moois in JES-gebied

29 september 2011

Veel problemen en veel moois in JES-gebied

SP-fractieleden Jan Breur en Jaap Pottjewijd zijn afgelopen vrijdag (23 september) meegeweest op een 'excursie' door (onder andere) het JES-gebied. Dit was een initiatief van Anne Marie van Appeldoorn; een betrokken bewoonster van dit veelbesproken stukje Veenendaal.

jes
foto: rodewouw.nl

Naast de twee SP'ers waren ook vertegenwoordigers van GroenLinks, D66, de christelijke partijen en de Veense Jongerenraad aanwezig. Ook wethouder Hollander en twee BOA's* gingen mee op stap.

Het idee van de excursie was om in gesprek te gaan met 'hang'jongeren. Deze waren echter niet op de gebruikelijke plekken te vinden. Met uitzondering van de voetbalkooi bij 'Palm Beach' aan de Palmengrift: daar waren enkele jongeren verwikkeld in een potje voetbal.

Pottjewijd waagde zich, vergezeld door GroenLinks-raadslid Abdel Saghouani, in de kooi en trapte een balletje met de jongens.

Breur liet zich ondertussen bijpraten door mevrouw Van Appeldoorn en haar buurman, over de gecompliceerde problematieken van de buurt.

De overlast die er plaatsvindt, komt voort uit een stapeling van problemen. Grote gezinnen in kleine behuizing, kleine inkomens, opvoedingsverlegenheid, en soms ook taalachterstanden.

Van Appeldoorn helpt mensen de weg te vinden in de bureaucratische jungle, en stimuleert ouders om het opvoedspreekuur te bezoeken. Hoe groot de ergernis van overlast soms ook kan zijn, ze begrijpt het wel.

"Als je met z'n tienen in een driekamerflatje woont... natuurlijk dat je dan je kinderen af en toe naar buiten stuurt."

Gelukkig gebeurt er ook veel moois in het JES-gebied. Daar kwam de delegatie achter toen ze het buurthuis bereikten. Hier was net een kook-activiteit bezig af te ronden.

Terwijl de bewoners en politici genieten van een kop koffie, doet opbouwwerker Ali zijn verhaal: "Je ziet dat mensen elkaar steeds beter leren kennen, en daardoor wordt het steeds makkelijker om elkaar aan te spreken."

Afgelopen Prinsjesdag keken buurtbewoners van verschillende nationaliteiten, en uit verschillende flats, samen naar de Troonrede. "Sommigen wisten niet wat de Troonrede was, of dat 'ie er überhaupt was," aldus Ali. "Nu wel, en daar ga je dus over met elkaar in gesprek. Er gebeuren mooie dingen."

*) BOA = Bijzonder Opsporings Ambtenaar

U bent hier