h

Buurtzorg bezoekt SP-fractie

2 november 2011

Buurtzorg bezoekt SP-fractie

De thuiszorg-organisatie 'Buurtzorg' heeft zich aangemeld bij het Kennisnetwerk Thuiszorg van de SP. Naar aanleiding hiervan, waren zij te gast op de fractie.

buurtzorg

Buurtzorg is een organisatie in opkomst die wat betreft de werkwijze lijkt op de werkwijze van de vroegere wijkverpleegkundigen. Buurtzorg werkt in teams van maximaal 12 a 13 werknemers die ongeveer 30 a 40 cliënten (afhankelijk van het aantal zorguren per cliënt) onder hun hoede hebben. Deze teams zijn zelfsturend, hebben geen manager, nemen eigen collega’s aan en kiezen zelf bijscholing uit.

Deze manier van werken is zoals de SP dat graag zou zien; persoonlijk, kleinschalig, goed bereikbaar en efficiënt. Cliënten hebben telkens met dezelfde verpleegkundigen te maken die zij vrijwel de hele dag op hun eigen telefoon nummer kunnen bereiken. Voor de verpleegkundigen is het hebben van een vaste groep cliënten ook efficiënter en tijdbesparend; na verloop van tijd ken je de cliënt, zijn gewoontes en wensen en de woonruimte en hou je soms tijd over om dingen te doen die officieel niet in het takenpakket horen zoals het helpen met eten en drinken.

Er zijn een aantal zaken die de medewerkers van Buurtzorg zorgelijke vinden. De (aankomende) veranderingen in de wet en de verschuivingen van potjes geld zorgen ervoor dat bepaalde essentiële begeleiding niet meer binnen het takenpakket valt. Zo valt het helpen met eten en drinken onder huishoudelijke hulp, maar die komt soms maar 1 keer per week of het zijn medewerkers van een schoonmaakbedrijf.

Via het Kennisnetwerk zal de SP zich inzetten om de zorgen uit de thuiszorg in kaart te brengen, en het beleid hierop aan te passen.

U bent hier