h

Koninginnedag: "Ook voor minima"?

30 december 2011

Koninginnedag: "Ook voor minima"?

Wordt Koninginnedag alleen het feest van Maxima, of ook van minima? Door een voorstel van de linkse partijen kreeg het Koninginnedag-vraagstuk een nieuwe dimensie.

maxima
Foto: depers.nl

PvdA, GroenLinks en SP dienden een voorstel in om een deel van het Koninginnedagbudget (van bijna een miljoen) af te halen, om de eindejaarsuitkering voor 65-plussers te kunnen betalen.

Eerder deze maand werd bekend dat het potje voor minimabeleid leeg is, en dat het jaarlijkse extraatje voor de ouderen er dus niet meer inzat.

Om dit kleine lichtbuntje in de donkere decembermaanden toch mogelijk te maken, stelden de partijen voor om 70.000 euro van het Koninginnedagbudget te halen, en hier 700 eindejaarsuitkeringen a 100 euro van te bekostigen.

"Het Koninginnedagbudget is niet uitgewerkt, maar letterlijk gekopieerd van Weerd. Inclusief de typefouten." Aldus GroenLinks-leider Kees Oskam. "Als je strak plant zou dat bedrag heel goed gemist kunnen worden."

SP-fractievoorzitter Jan Breur: "Terwijl veel mensen het moeilijk krijgen, trekt de gemeente haast een miljoen uit om op een dag uit te geven. Daar heeft mijn fractie het moeilijk mee."

Het voorstel van de drie partijen om de eindejaarsuitkering alsnog te redden, kreeg enkel steun van Progressief Veenendaal.

U bent hier