h

Wet laat jonge gezinnen creperen

6 december 2011

Wet laat jonge gezinnen creperen

Een jongeman met een vrouw en twee jonge kinderen mag hopen dat hij niet zonder werk komt te zitten. Het zal dan vier weken duren voordat hij, via de bijstand, enig inkomen heeft. Hoe hij aan voedsel en onderdak komt, zal het kabinet Rutte worst wezen.

euros
Foto: gelderlander.nl

Deze casus legde SP-woordvoerder Fatima Bich-Bich voor aan Wethouder van Soest bij de 'aanscherping van de regels Wet Werk en Bijstand'. Van Soest weigert deze mensen te helpen "omdat hij niet tegen de wet kan ingaan," aldus de Wethouder.

Ook legde Bich-Bich een ander probleem voor, waar veel mensen in een uitkeringssituatie tegenaanlopen: zij mogen geen vrijwilligerswerk of mantelzorg verlenen. Dit is immers een 'verplichting die de weg naar de arbeidsmarkt verspert'.

In haar betoog analyseerde ze dat het grootkapitaal in samenspraak met de achtereenvolgende regeringen, de mens heeft gereduceerd tot 'productiemachines'. De veeleisende kapitaalgerichte arbeidsmarkt anno nu is wellicht behapbaar voor de gemiddelde burger, maar lang niet voor iedereen.

Bich-Bich benadrukte dat de inspanningsverplichting om aan het werk te gaan niet alleen moet komen van de werknemers, maar ook voor de werkgevers die voor passende arbeidsplaatsen dienen te zorgen.

U bent hier