h

Het rommelt in den lande...

22 maart 2012

Het rommelt in den lande...

Het rommelt in den lande. De PvdA heeft, na een periode van mediaspektakel de afgemeten Job Cohen ingeruild voor straatvechter Diederik Samsom.
De ruzie in de PVV heeft geleid tot een breuk tussen Hero Brinkman en de rest van de volgelingen van Geert Wilders. En daarmee is de gedoogcoalitie waarop het kabinet Rutte steunt ontdaan van haar meerderheid.
En de Tweede Kamer heeft het primaat van de formatie naar zich toegetrokken, waardoor Koningin Beatrix geen formele rol meer heeft in het samenkneden van een nieuwe regering.

renske

Ondertussen heeft de grootste onderwijsstaking allertijden van Nederland plaatsgevonden. De politie komt op voor een goede CAO.
De postbodes pikken het niet meer dat zij ontslagen worden, terwijl hun bazen zich verrijken aan allerlei bonussen. Vele Wajongers, WAO'ers en SW'ers slaan de handen ineen tegen armoede.

En de SP? Die schrijft geschiedenis, doordat de wetten Leijten/Kant glansrijk door de Eerste Kamer; waardoor de nadruk van de thuiszorg op kwaliteit komt te liggen - in plaats van concurrentie.
Een eerste glimp van hoe het zou zijn, als deze partij zou regeren...

Gaat het kabinet vallen?
SP-afdelingsvoorzitter Marcel van Nieuwamerongen: "Het zou fijn zijn, maar ik denk dat het kabinet nog even doorhobbelt. Balkenende II kende immers ook grote maatschappelijke onrust, en viel pas toen niemand het meer verwachtte.
Rutte zal zijn vrienden in de 'plakbandcoalitie' extra stevig vasthouden. Dat moet hij ook, want zijn positie is allesbehalve stabiel."

Kan Rutte nog wel rekenen op meerderheden voor zijn plannen?
Van Nieuwamerongen: "Zoals ik het al zei, heeft hij het moeilijker. De meerderheid van z'n gedoogcoalitie bestaat niet meer. Maar hij kan op de 'groep Brinkman' en op de SGP rekenen als reserve-gedogers.
En een partij als D66 kan bij tijd en wijle worden ingezet als gelegenheidsgedoger. Alexander Pechtold heeft daar wel oren naar. Jolande Sap heeft haar neus ernstig gestoten op Kunduz, dus of GroenLinks snel bijspringt is de vraag.
En wat je van de PvdA onder Samsom kan verwachten? Dat moeten we nog zien. Maar hoe meer meesters Rutte moet dienen, hoe minder goed hij daarin zal slagen. Het kabinet is zwak."

Maakt dit alles iets uit voor Veenendaal?
Van Nieuwamerongen: "Jazeker. Je ziet het huidige kabinet de verantwoordelijkheid voor de bezuinigingen afwentelen op de gemeentes. Door decentralisatie van rijkstaken, en door het terugschroeven van het gemeentefonds.
Het is aan Rutte te danken, dat Wethouder Verloop hier nieuwe bezuinigingen moet aankondigen. Voor gemeenten is het stikken of slikken; en met slikken zijn ze gedoemd Rutte's bezuinigingen te legitimeren.
Maar, ook na eventuele nieuwe verkiezingen zal er nog bezuinigd moeten worden. De vraag is alleen of een andere regering het geld ook uit de samenleving zuigt, of op andere manieren de begroting weer in de pas krijgt."

En de SP?
Van Nieuwamerongen: "Staat voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Deze drie waarden zijn leidend. Een begroting moet kloppen, maar moet altijd ondergeschikt zijn aan deze drie waarden.
Hoewel onze voorstellen CPB-proof zijn, zijn we geen boekhoudersclub. We zijn een partij van en voor mensen. Een SP-regering is goed; ook voor Veenendaal."

U bent hier