h

Veense scholen staken

11 maart 2012

Veense scholen staken

Het was een ware actiedag, afgelopen dinsdag. In de Amsterdam ArenA vond de grootste onderwijsstaking in Nederland - allertijden - plaats. Ook leerkrachten van de Veense school 'De Vuurvlinder' waren hierbij aanwezig. Elders op deze site zijn hier meer artikelen aan geweid.

staken
foto: veenendaalsekrant.nl

Maar de Vuurvlinder stond niet alleen. Ook andere scholen lieten weten dat ze de bezuinigingen in het onderwijs niet pikken, en dat ze zich sterk zorgen maken over de toekomst van het onderwijs.

De Schakel staakte op eigen schoolplein. Ouders konden een brief aan de Tweede Kamer mede-ondertekenen; docenten liepen met spandoeken; er werd geen les gegeven, maar de leerlingen gingen gewapend met prikstokken de wijk in voor een grondige schoonmaak.

Directeur Rob Meinster: "We doen het niet voor onszelf maar voor de kinderen met ADHD, autisten, licht lichamelijk gehandicapten en dergelijke die extra zorg nodig hebben."

Ook op de Juliana van Stolbergschool werd er geprotesteerd tegen de bezuinigingen. Er hing een groot spandoek voor de school, en ook hier werden handtekeningen ingezameld.

SP-afdeling Veenendaal schaart zich achter de protesterende leerkrachten. Fractievoorzitter Jan Breur: "VVD, CDA, PVV en SGP drukken er een bezuiniging doorheen die de kwaliteit van onderwijs in gevaar brengen. Ik vraag me af of ze weten waar ze mee bezig zijn."

Op geluiden dat 'kinderen ten onrechte in de actie worden betrokken' reageert Breur laconiek. "Ik kan mij herinneren dat ik als kind meedeed aan de protesten tegen de bezuinigingen van toenmalig minister Deetman. Ik begreep toen nog niet goed waar het over ging, maar het heeft me wel geleerd om kritisch te denken. Ook richting overheid. Deze kinderen leren hier ook van."

Niet alleen in het onderwijs vonden er acties plaats. De politie beboet sinds maandag geen kleine vergrijpen meer, en op het Plein in Den Haag demonstreerden afgelopen dinsdag Thuiszorgers om de wetten Leijten/Kant door de Eerste Kamer te krijgen.

U bent hier