h

Staatsbank fêteert rijkelui op Koninginnedag

11 april 2012

Staatsbank fêteert rijkelui op Koninginnedag

Henk en Ingrid mogen betalen voor het Koninginnedagfeestje van de rijkere ABN-AMRO-klanten. De bank, die nog altijd in staatshanden is, organiseert een exclusief feestje voor 'preferred banking'-klanten.

Om te mogen 'prefered banking' (wat: 'voorkeursbankieren' betekent) moet je van de bank minimaal 5000,- euro per maand inbrengen, of een vermogen hebben van 50.000,-.

Deze voorkeursklanten mogen op 30 april in het ABN-AMRO-pand een koninginnedagfeestje vieren en hebben vanuit het raam 'perfect uitzicht op de Koninklijke stoet'.

SP-afdeling Veenendaal heeft weinig sympathie voor deze PR-stunt voor 'VIPs'. "De hardwerkende Nederlander is goed genoeg om deze faalbank te redden in crisistijd, maar mag geen feestje komen vieren met de bank waar ze zelf voor betaald hebben;" aldus afdelingsvoorzitter Marcel van Nieuwamerongen.

De SP vindt dat deze actie aangeeft dat de ABN-AMRO zich totaal geen rekenschap geeft van haar positie in de samenleving en economie. De ABN-AMRO heeft het verbruid op de markt, en is niet voor niets in handen van de staat gekomen. In handen van ons allemaal, dus.

"Iedereen is natuurlijk vrij om z'n eigen Koninginnedagfeestje te organiseren," aldus Van Nieuwamerongen, "ook ABN-AMRO. Het was echter een stuk chiquer geweest als de bank een loting had gedaan onder AL haar klanten, in plaats van een voorkeursselectie uit te nodigen."

U bent hier