h

Veenendaal loopt 'Avengers' mis

23 april 2012

Veenendaal loopt 'Avengers' mis

Op 25 april komt de film 'the Avengers' uit; de het meest ambitieuze superheldenfilmproject allertijden. Veenendalers zullen de film echter buiten hun woonplaats moeten bekijken, of de DVD afwachten. Sinds begin dit jaar zit Veenendaal zonder bioscoop.

In 'the Avengers' komen de verhaallijnen uit 'Iron Man' 1&2, 'the Incredible Hulk', 'Thor' en 'Captain America: the First Avenger' samen. Dat maakt een sage die complexer is dan 'the Lord of the Rings' van Tolkien.

'The Avengers' en de onderliggende films zijn gebaseerd op de strips van MARVEL; gecre�erd door Stan Lee en Jack Kirby. In Nederland zijn de strips aanvankelijk uitgebracht met de titel 'de Wrekers'; later 'de Vergelders'. De strips bestaan al sinds 1963.

De verfilming ervan heeft een sterrencast met Robert Downey jr., Samuel L. Jackson, Scarlett Johanson, Stellan Skarsg�rd en vele anderen. Bij gebrek aan een operationele bioscoop, is de film dus niet te zien in Veenendaal.

In de tweede helft van de jaren '90 werd in Veenendaal bioscoop 'Hofplein' geopend. Deze draaide tijdenlang erg goed, maar nadat financier Peter Baten zich terugtrok liep het zakelijk terug voor 'Hofplein'. Met uiteindelijke sluiting tot gevolg.

In 2009 deden Glenda Hoefnagel en Marco de Cock een poging. In het oude 'Hofplein'-pand startten ze bioscoop One2See; SP-fractievoorzitter Jan Breur verrichtte de opening. Problemen met naamsbekendheid en marketing, gecombineerd met een huurconflict, leidden tot het faillissement van One2See.

Lang bleef Veenendaal echter niet zonder bioscoop. Na een grondige verbouwing ging 'Cinema Veenendaal' in juni 2011 verder waar 'Hofplein' en 'One2See' waren gestopt. Met comfortabeler stoelen, gemoderniseerde projectie en zelfs 3D-vertoningen.

De lange voorbereidingstijd die deze opwaardering met zich meebracht, maakte dat de nieuwe exploitant niet op tijd omzet maakte en zijn investering niet snel genoeg terugverdiende. En begin dit jaar ging de stekker eruit.

"Je zou haast denken dat het pand vervloekt is," analyseert SP-fractievoorzitter Jan Breur. "Maar voor ondernemers die niet in dit soort dingen gelooft is er een gouden kans. Er staat een superdelux bioscooppand klaar voor gebruik!"

Voor de afzonderlijke 'Avenger'-helden zijn al vervolgfilms in voorbereiding. Naar verwachting zal er ook nog een vervolg worden gemaakt waarin ze weer samenkomen. Misschien dat de vervolgen NIET aan Veenendaal voorbijgaan.

U bent hier