h

Beatrix bedankt Veenendaal en Rhenen

3 mei 2012

Beatrix bedankt Veenendaal en Rhenen

Volgens Stichting KijkOnderzoek was Koninginnedag dit jaar het slechtst bekeken op televisie, sinds 2007. Maar voor de Koninging was het, naar eigen zeggen, "werkelijk een onvergetelijke Koninginnedag".

koningin
Foto: Ronald Veen

Deze woorden sprak ze tijdens haar bedankspeech, op het bordes van het Veenendaalse gemeentehuis. Ze had er toen een dag van toiletpotgooien, zeepkistracen, cuneraspelen en sigarenmaken in Rhenen en Veenendaal op zitten.

Het 'F-woord', oftewel Friso, mocht duidelijk niet in de mond worden genomen. De comateuze toestand van de Prins was kennelijk een taboe-onderwerp, maar in 'geheimtaal' kwam het toch ter sprake.

Zo wist iedereen wat de Rhenense Burgemeester van Oostrum bedoelde toen hij uitsprak dat Rhenen "veel respect en medeleven" heeft voor het Koningshuis.

Ook Beatrix' eigen woorden, dat het "jammer en verdrietig is, dat de familie niet compleet is", lieten weinig te raden over.

Uiteindelijk was het demissionair premier Rutte die de verboden naam in zijn mond nam tijdens zijn felicitatiespeech: "Tegelijkertijd denken we op dit moment ook aan Prins Friso en zijn gezin."
Tot zover dus de bedekte termen...

U bent hier