h

Kunstwerk opgeofferd aan Koninginnedag

9 mei 2012

Kunstwerk opgeofferd aan Koninginnedag

Hoewel Koninginnedag voor velen een bijzonder feestelijke dag is geweest, geldt dat niet voor iedereen. Kunstenaar Hedda Buijs is ontstemd over wat de gemeente met zijn werk heeft 'uitgespookt'.

kunstwerk

De fontein bij Theater 'De Lampegiet' was ter gelegenheid van het koninklijke bezoek opgesierd met het beroemde 'urban knitting' en ander materiaal dat het wol- en sigarenverleden van het dorp verbeeldde.

De inrichting van het gebied tegenover het theater (de fontein, het pleintje en het amfitheatertje) was eertijds echter door de gemeente aangekocht onder de noemer kunst.

Volgens Buijs, de schepper van dit plein, is de toetakeling ervan in strijd met het auteursrecht, en met de leverings- en betalingsvoorwaarden. Ook heeft de gemeente hem niet ingelicht over de (tijdelijke) bewerking van 'zijn' pleintje.

Momenteel verkeren Buijs en de gemeente in staat van meningsverschil. Burgemeester Elzenga heeft echter laten weten Buijs niet te woord te willen staan.

Volgens SP-fractievoorzitter Jan Breur is de houding van Elzenga ongepast.

"Wat je ook van de fontein, of de gemaakte afspraken tussen Buijs en de gemeente vindt, de gemeente is ze destijds wel aangegaan en moet zich er dus aan houden;" aldus Breur. "De gemeente is onzorgvuldig met haar eigen afspraken omgegaan. Het minste wat zij kan doen is dhr. Buijs tewoordstaan."

U bent hier